Prestaje podrška za Windows 7

Prestaje podrška za Windows 7

Šta sa Sedmicom od narednog meseca?

Bliži nam se kraj ove, a ako neki asteroid ne spiči Zemlju, i početak naredne godine. U svetu kompjutera, za taj period, zakazana je obustava podrške za voljenu Windows Sedmicu (kad pre?). Četrnaestog januara Microsoft će objaviti poslednji update ovog sistema, nakon koga pere ruke od bilo kakve globalne malware nepodobštine.

Pred korisnicima (a procenjuje se da ih je oko 28 procenata) su dva izbora. Prvi je prelazak na aktuelni, i po svoj prilici poslednji Windows. Kompanija je ovu tranziciju olakšala svim vlasnicima originalne kopije Sedmice, za koje je uz pripadajući key, instalacija novog sistema besplatna. Takođe, za prvu pomoć, Microsoft će putem installation toolsa na sveže skladište smestiti krnju (neaktiviranu) verziju. Pomenimo i da je SSD poželjna stavka u konfiguraciji ukoliko se odlučite na ovu varijantu.

Ako vam se od uigranog sistema i dalje ne rastaje, znajte da ćete nadalje „na sopstvenu odgovornost”. Od pređašnje nevoljne selidbe (sa XP-a na Windows 7), internet je poprilično narastao, a hakera je daleko više. Rasprostranjen sistem bez adekvatne zaštite logična je meta za kakav virus ili ransomware. Stoga je neophodno preduzeti nekoliko mera predostrožnosti, koje ste verovatno već preduzeli, ali nije na odmet da podsetimo:

– opremite se zasebnim antivirusom, jerbo će onaj fabrički zatajiti
– ne koristite Internet Explorer
– umesto „uzemljene” verzije Officea (Outlook, Word, Excel, PowerPoint), pređite na web ili njegove alternative (LibreOffice, Google Office Suite…)
– deaktivirajte Javu u browseru
– isto učinite i sa Adobe Flash Playerom
– kopije važnih podatka premestite na eksterno skladište
– za svakodnevno korišćenje kompjutera, koristite ograničeni (limited) nalog i naravno…
– pazite gde klikćete

Svesni smo da, što bi rekao Mik Džeger – stare navike teško umiru, ali tehnologija ne posustaje. Desetka je, za sve korisnike Prozora, izgleda – neminovnost.

(s.k.)

RUBRIKE
Podeli