Predsednica BNV uputila čestitala Dan Sandžaka

Predsednica BNV uputila čestitala Dan Sandžaka

Povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Misala Pramenković uputila je čestitku svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka širom sveta. 

U čestitki stoji sledeće:

“20. novembra 1943. godine, u Pljevljima je osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS. Ovaj događaj predstavlja jedan od najznačajnijih u našoj historiji gdje su Sandžaklije iz reda bošnjačkog, srpskog, crnogorskog, albanskog i drugih naroda pokazale jasno antifašističko opredjeljenje.

Osnivanje ZAVNO Sandžaka predstavlja civilizacijski iskorak jer su njegovi sudionici pokazali hrabrost, snagu, volju i odlučnost da sami odlučuju o interesima građana Sandžaka, kroz poseban vid samostalnosti i organizacije. Građani Sandžaka se sa ponosom sjećaju ovog događaja koji je potvrda da je Sandžak mjesto susreta različitosti koje su utkane u svaki njegov dio.

U tom duhu, svim Bošnjakinjama i Bošnjacima i svim građanima Sandžaka, gdje god se nalazili, sretan Dan Sandžaka, sa željom da svaki naredni dočekujemo u slozi, zajedništvu i općem prosperitetu.“

Podsetimo, i predstavnici sandžačkih partija čestitali su ovaj dan, što možete pogledati klikom na ovaj link.

U Pljevljima je pre 73 godine 20. novembra 1943. godine osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imala zagarantovano pravo na unutrašnje samoorganizovanje i upravljanje njenim granicama.

Na prvom zasedanju ZAVNOS-a, u prisustvu 252 delegata, izabrana su i 62 većnika. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vera, te i prvi put u našoj istoriji izabrano je pet žena.

Tada je formiran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef Šaćiragićem kao potpredsednikom ZAVNOS-a.

Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

CATEGORIES
Share This