Čestitke povodom obeležavanja Dana Sandžaka

Čestitke povodom obeležavanja Dana Sandžaka

Dan Sandžaka obeležava se danas, 20. novembra, a ovom prilikom oglasili su se predstavnici sandžačkih političkih partija.

Čestitke povodom proslave ovog dana su na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama uputile Stranka pravde i pomirenja (SPP), Zajedno za budućnost i razvoj, Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

“Danas se navršava 80 godina, od kada su narodi Sandžaka iskazali svoje antifašističko opredjeljenje. Rifat Burdžević Trško, Sreten Vukosavljević, Volođa i svi ostali hrabri sinovi naših naroda shvatili su da jedino ujedinjeni mogu obezbediti mir, slobodu i budućnost svome narodu.

Sandžak u budućnosti vidimo kao modernu evropsku prekograničnu regiju, susret kultura i civilizacija, osu spajanja, slobodnog protoka ljudi i roba, bez udaranja u integritet država Srbije i Crne Gore. Građani Sandžaka, neka nam je sretan i hajirli Dan Sandžaka“, rekao je Jahja Fehratović u video čestitki ispred liste  “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“

U svojoj objavi na Fejsbuk nalogu oglasila se i SDP.

“Prije tačno 80 godina osnovano je Zemaljsko antifašistističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka. 20. novembar je simbol naše privrženosti vrijednostima slobode, pravde i suživota.

Danas proslavljavamo historijsku posvijećenost našeg naroda borbi protiv fašizma. Mir, napredak i progres moraju ostati put kojim idemo i u narednim decenijama. Sretan nam svima 20. novembar – Dan Sandžaka“, čestitali su ispred SDP. 

Građanima Sandžaka se obratio i predsednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, uputivši juče čestitku na zvaničnom sajtu te stranke.

“U ime SDA Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Sandžaka, u Sandžaku i dijaspori, čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka. Građani Sanžaka su na današnji dan 1943. godine u posebno teškim okolnostima iskazali svoje jasno antifašističko opredjeljenje. Istim putem koračamo i danas.

Naša obaveza je da čuvamo dostojanstvo našeg naroda i svih građana Sandžaka. I danas se borimo da očuvamo svoje ponosno ime Bošnjak, svoj identitet i svoj jezik. Čuvajmo Sandžak, svoju historiju i najviše vrijednosti, za koje smo se teško izborili!

Neka nam je sretan Dan Sandžaka“, čestitao je Ugljanin.

U nastavku prenosimo čestitku Usamea Zukorlića, predsednika SPP-a.

“Poštovane Sandžaklije,

Danas obilježavamo Dan Sandžaka, dan koji nas podsjeća na naše zajedničko naslijeđe i snagu našeg jedinstva. Na ovaj dan, prisjećamo se 20. novembra 1943. godine i osnivačke sjednice Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka, koji je bio simbol otpora i borbe za slobodu.

Ovaj dan slavi našu raznolikost i zajedništvo. Sandžak je mjesto gdje se susreću različite kulture, tradicije i historije, koja tka jedinstveni ćilim našeg društva. Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Albanci i Romi – svi smo ukras našeg Sandžaka.

Neka ovaj dan bude podsjetnik na važnost zajedničkog rada, razumijevanja i poštovanja. Okrenimo se ka boljem sutra, gradimo prosperitetan Sandžak i budimo ujedinjeni u očuvanju našeg bogatog naslijeđa.

Želimo mir, sreću i uspjeh. Neka nam je mubarek Dan Sandžaka“, stoji na zvaničnom sajtu stranke.

U Pljevljima je pre 73 godine 20. novembra 1943. godine osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) čime je Sandžak dobio svoju autonomiju u okviru koje je imala zagarantovano pravo na unutrašnje samoorganizovanje i upravljanje njenim granicama.

Na prvom zasedanju ZAVNOS-a, u prisustvu 252 delegata, izabrana su i 62 većnika. Među izabranim većnicima bilo je pripadnika svih sandžačkih nacionalnosti i vera, te i prvi put u našoj istoriji izabrano je pet žena.

Tada je formiran i Izvršni odbor sa Sretenom Vukosavljevićem kao predsednikom i Muratom ef Šaćiragićem kao potpredsednikom ZAVNOS-a.

Bošnjački istoričari smatraju da je tog dana u ratnim uslovima započeta autonomija Sandžaka, jer su na osnivanju ZAVNOS-a izabrane Narodna skupština i Vlada Sandžaka sa sedam ministarstava.

CATEGORIES
Share This