Poznato kada će pasti prvi sneg u gradovima Sandžaka

Poznato kada će pasti prvi sneg u gradovima Sandžaka

U poslednjim danima novembra, posle 25. očekuje se da će temperatura u Novom Pazaru ići ispod nule, podaci su vremenske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji je objavio kakvo nas vreme očekuje do sredine decembra. 

Prema prognozama RHMZ-a, vetra i kiše će često biti, a prvi sneg bi mogao da padne već 25. novembra.

Za razliku od ostalih gradova Sandžaka gde če temperature biti znatno niže, u Novom Pazaru ovih dana prosečna dnevna temperatura iznosiće tri stepena iznad nule.

Čak deset stepeni ispod nule sa snegom biće Sjenici, takođe u toku ovog perioda, u poslednjoj nedelji novembra, a najveća dnevna temperatura u toku ovog perioda, kako pokazuju podaci vremenske prognoze, biće oko nule.

Slične vremenske prilike očekuju se i u Novoj Varoši, dok se nešto toplije vreme, ali sa prvim snegom očekuje u Tutinu.

Najniža dnevna u Prijepolju i Priboju kretaće se do minus osam, a najviša dnevna do četiri stepena.

“Zima malo toplija u odnosu na višedecenijski prosek, i to stepen, dva iznad toga“, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović u Dnevniku RTS-a.

U čitavoj zemlji zimske temperature bile su više samo 2007. i 1951. godine, pokazuje statistika Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), prenosi BBC.

Govoreći o niskim temperaturama važno je pomenuti Pešter, inače poznat kao izrazito hladan kraj, a u zimskim danima važi za najhladnija mesta u Evropi. Zbog veoma specifične temperature, za ovaj kraj se neretko kaže da je “srpski Sibir“.

Pogledajte BBC-ev prilog “Februarsko proleće na srpskom Sibiru“ kako je blaga zima izgledala na Pešterskoj visoravni klikom na ovaj link.

Najniža temperatura ikada zabeležena u Srbiji izmerena je 1985. godine u pešterskom selu Karajukića Bunari.

Niže od tadašnjih 39,5 stepeni ispod nule do danas nije izmereno.

CATEGORIES
Share This