Leto u Sjenici sa temperaturom od 4 stepena – Kakvo vreme očekuje Sandžak?

Leto u Sjenici sa temperaturom od 4 stepena – Kakvo vreme očekuje Sandžak?

Najniže temperature zabeležene su u Sjenici i na Kopaoniku jutros, gde se termometar popeo tek na četiri stepena iznad nule. Za danas se očekuje da će od svih gradova Sandžaka najtopliji biti Novi Pazar. 

Jutarnje temperature su danas donele iznenađenje većini građana, sa većinom gradova beležeći niskih 10 stepeni ili čak manje. Tokom dana se očekuje pretežno sunčano vreme, uz moguće stvaranje oblaka u sredinom dana. Padavine nisu najavljene.

Očekuje se da će danas biti znatno prijatnije nego tokom proteklih dana, sa maksimalnom temperaturom koja će se kretati od 24 do 27 stepeni u Srbiji, dok će od svih sandžačkih gradova najtoplije biti u Novom Pazaru.

Iako su moguće manje meteoropatske reakcije, kao što su blage glavobolje i umor, savetuje se građanima da iskoriste dan za boravak na otvorenom.

Opština Sjenica je inače poznata kao izrazito hladan kraj, a u zimskim danima važi za najhladnija mesta u Evropi. Zbog veoma specifične temperature, za Sjenicu se neretko kaže da je „srpski Sibir“, a 1954. godine izmerena je rekordna temperatura od čak 38 stepeni ispod nule.

Najniža dnevna temperatura u Novom Pazaru jutros je beležila 12 stepeni, a očekuju se maksimalna 23 stepena u toku dana. Stepen niže biće u Tutinu, a neznatno toplije, sa temperaturom od 25 stepeni biće u Prijepolju, koliko i u Priboju. Za danas će najhladnije biti u Novoj Varoši, gde se prognozira 19 stepeni, dok je u Sjenici ipak toplije sa maksimalnih 22.

Danas ćemo uživati u sunčanom vremenu bez padavina, dok se sutra situacija može promeniti u ovom delu zemlje.

U svim sandžačkim gradovima očekuje se prolepšanje vremena dolaskom petka i vikenda, sa potpuno sunčanim vremenom i naglim porastom temperature, sa maksimalnim vrednostima koje će dostići i do 30 stepeni Celzijusa.

Podsećanja radi, ovo leto ostaće zabeleženo u istoriji jer je 3. jula zabeležena prosečna temperatura od 17 stepeni Celzijusa kao najveća ikada izmerena na planeti Zemlji, pokazali su podaci koje meteorolozi prikupljaju još od kraja 19. veka. Prethodni rekord zabeležen je u avgustu 2016. godine, kada je bila 16,92 stepena Celzijusa.

CATEGORIES
Share This