Porodila sam se u Nemačkoj i bila sam gospođa, ovde je to drugačije (VIDEO)

Porodila sam se u Nemačkoj i bila sam gospođa, ovde je to drugačije (VIDEO)

Hrabre Novopazarke danas su sa predstavnicima pokreta Kreni Promeni predale zahtev Opštoj bolnici u Novom Pazaru da se ženama obezbedi besplatno prisustvo pratioca na porođaju.

Novopazarke koje su došle da podrže ovu inicijativu ističu da bi pratnja na porođaju ženama bila od velikog značaja i ulila dodatnu sigurnost.

“Danas sam ovde zbog drugih majki, da bude što bolje, ja ne krivim nikog, ima i od Boga ali ima i grešaka lekara, da li nestručnost, da li nemarnost, ima svega. Eto bilo bi poželjno, bilo bi lepo da neko bude uz tu porodilju, da joj olakša muke jer porođaj nije lak”, kaže sagovornica Aida Šemović, koja je došla da podrži ovu inicijativu.

Takođe sugrađanke ističu da bi ova inicijativa značajno uticala na smanjenje pojave zloupotrebe službenog položaja, kao i svaljivanje krivice samo na lekare.

”Smatram da bi prisustvo nekog člana porodice bio to suprug, sestra, majka zavisno od mogućnosti bi nama u šali pružilo veliku sigurnost i možda bi smo negde smanjili to akušersko nasilje o kojem se priča, uvek imamo dve strane, stranu porodilje i lekara i nikada ne znamo šta se tačno desilo, ovim bi smo sprečili bilo kakvu zloupotrebu službenog položaja i time da porodilje svaljuju krivicu samo na lekare”, kaže sagovornica Amina Kurtanović Nikšić.

Kako kažu iz ovog pokreta ovo je prvi korak u prevenciji akušerskog nasilja.

“U senci ovih afera koje su se javile oko akušerskog nasilja sada je bio pravi trenutak da se ova inicijativa preda i da Ministarstvu na šta je Ministarstvo pozitivno odgovorilo tačnije na inicijativu gde je skupljeno 190 000 potpisa.

Ministarstvo je dalo odgovor da se prepušta odluka opštim bolnicama tačnije porodiloštima na nivou cele Srbije i onda je Kreni Promeni upravo preuzeo takvu akciju da se danas na nivou cele Srbije predaju zahtevi svi opštim bolnicama.

Grad Novi Pazar je jedan u nizu koji se uključio zajedno sa ovim hrabrim ženama koje su rešile da progovore o akušerskom nasilju. Novi Pazar je svakako grad koji treba da se uvrsti među gradove sa takvom praksom”, istakao je i dodao predstavnik pokreta Kreni Promeni, Veljko Raković.

Kako kažu iz ovog pokreta odgovore direktora bolnice očekuju kroz petnaest dana.

Tokom ankete koju je realizovao naš portal o akušerskom nasilju se u Novom Pazaru prvi put javno govori. Da li će se nešto promeniti ostaje nam da vidimo.

CATEGORIES
Share This