Ponovo se pomera granica za odlazak žena u penziju

Ponovo se pomera granica za odlazak žena u penziju

Žene u Srbiji od 1. januara 2023. godine moći će da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseca života. To znači da će žene morati da rade duže dva meseca kao i da im je ostalo još nekoliko meseci za penzionisanje po starim uslovima.

Prema aktuelnim uslovim za odlazak u penziju ženama je potrebno da napune 63 godine i četiri meseca života.

Kad se radi o muškarcima, uslovi za penzionisanje, barem za sada neće se menjati, pa će granica za njihov odlazak u penziju ostati na 65 godina starosti.

Prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, podsetimo, starosna granica za pripadnice nežnijeg pola pomera se svake godine kako bi došlo do izjednačavanja godina života žena i muškaraca, piše Kurir.

Od 2024. godine i za prevremenu penziju pripadnici oba pola biće izjednačeni jer će se od tada starosna granica za žene pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.

Ono što je jednako za oba pola jeste pravilo po kome i muškarci i žene mogu redovno da se penzionišu sa 45 godina staža bez obzira na starost. Uslov je, naravno, da su im poslodavci sve vreme tokom tog perioda redovno uplaćivali doprinose.

Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Izvor: Kurir

Foto: N1

CATEGORIES
Share This