Počele prijave za Zeman fest: Šta očekuje pobednike?

Počele prijave za Zeman fest: Šta očekuje pobednike?

Prijave za Festival Zeman koji svake godine okuplja izvođače tradicionalne muzike počele su danas, a trajaće do 12. jula. Festival će se održati od prvog do trećeg avgusta u Novom Pazaru.

Šesto izdanje “World Music Fest Zeman” održaće se na Žitnom trgu u Novom Pazaru, a tradicionalno će se održati takmičenje u izvođenju autentične muzike sa prostora Balkana. Osam finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičiće se za vredne novčane nagrade. Prva nagrada je 700 eura, drugo mesto osvojiće 500 eura, dok je trećem mestu sleduje novčana nagrada u iznosu od 300 eura.

Pesma koju kandidat prijavljuje mora biti isključivo iz domena tradicionalne muzike Balkana ili muzike napisane u tom maniru, uključujući i autorska dela napisana u duhu tradicionalne muzike Balkana.

Ukoliko se kandidat prijavljuje na konkurs sa autorskom kompozicijom, delo treba biti prijavljeno sa postojećim aranžmanom. Stručni žiri, sačinjen od akademskih muzičara, odabraće osam najboljih izvođača koji će se predstaviti na festivalu.

Inače, World Music Fest Zeman je festival svetske muzike koji se već šest godina u kontinuitetu održava u Novom Pazaru. Relativno mlad World Music Fest Zeman stekao je reputaciju ozbiljnog festivala koji bogatim programom zadovoljava svetske standarde u umetničkom, produkcijskom i organizacionom smislu. Cilj festivala je promovisanje umetničkog sadržaja koji publika nema prilike da čuje svakodnevno.

Festival je 2020. godine uvršten u MOST Music program. To je projekat podržan od strane Kreativne Evrope sa ciljem da balkansku muziku približi World Music sceni. Naš festival je prepoznat kao jedan od 20 festivala Evrope sa najvećim potencijalom. Ovaj program ima za cilj umrežavanje festivala sa velikim evropskim festivalima u smislu razmene iskustava i profesionalne saradnje.

Prema rečima organizatora: “Novi Pazar je multikulturalna sredina sa izrazito bogatim kulturno-istorijskim nasleđem u kome više od 50% stanovništva ima manje od 35 godina što nas čini najmlađim gradom u Evropi – tako da ne čudi da naš festival ima fantastičan odziv prvenstveno mladih ali i publike druge starosne dobi iz celog regiona“.

Video snimak svog vokalnog izvođenja tradicionalne muzike Balkana (ili autorske pesme napisane u tom duhu) svi zainteresovani mogu poslati na mejl – glaszemana@gmail.com.

Ekipa A1 zabeležila je održavanje ovog festivala prošle godine, kada je nakon proglašenja pobednika, koncertom Divanhane zatvoreno peto izdanje Zeman Festa.

CATEGORIES
Share This