Pitanja na koja treba da imate odgovor pre kupovine stana

Pitanja na koja treba da imate odgovor pre kupovine stana

Nesumnjivo da je kupovina nekretnine jedan od najvećih podviga u životu svakog pojedinca. Investiranje u nekretnine nije samo jedan od načina da trajno osigurate svoju budućnost već je i zasigurno jedna od najvećih investicija u vašem životu, stoga, bitno je da postupate pametno i strateški.

 

Kupovina stana, naročito ukoliko je prva u vašem životu, je poseban događaj. Pored velike radosti koju nosi sa sobom, kupovina stana može da bude i veliki stres. Mnogi smatraju da je za kupovinu stana potrebno samo dosta novca, međutim, ovaj proces je dosta složeniji i zahteva dosta vremena. Kako bi ovaj proces učinili makar malo lakšim, pripremili smo listu pitanja na koja treba da imate odgovor pre nego što stavite svoj potpis na kupoprodajni odgovor.

Da li imate dovoljno novca?

Preduslov za kupovinu nekretnine svakako da jeste novac. Kupovina stana zasigurno da i jeste jako visoka investicija za koju je neophodno napraviti i detaljno razmotriti finansijski plan i strategiju. Cene stanova mogu značajno da variraju u zavisnosti od građevinske kompanije. Međutim, mnoge od ovih kompanija nude raznovrsne uslove na osnovu kojih možete da se upustite u ovakvu vrstu kupovine. Pitanje koje sebi morate postaviti pre kupovine stana svakako da jeste da li imate dovoljno novca da pokrijete cenu učešća i ostale rate koje nadolaze u mesečnim platnim periodima. Praksa za većinu građevinskih kompanija jeste da potražuju minimalno učešće od 20%, dok ostatak iznosa se isplaćuje u mesečnim ratama. Ovakva finansijska strategija i struktura nameće vam odgovornost da detaljno razmotrite svoje buduće platne odgovornosti.

Šta vam donosi kupovina nekretnine?

Pored finasijske spremnosti da sebi priuštite nekretninu ili da je redovno isplaćujete, još jedna od stvari o kojoj morate da razmislite jeste šta vam ta nekretnina donosi. Kada dođete do ovoga pitanja, morate osvestiti i motiv za kupovinu nekretnine, jer, u zavisnosti od osobe mogu da variraju i motivi. Neki od potencijalnih motivna svakako da jeste i preopterećenost mesečnim izdatkom koji otpada na kiriju ili pak ste svesni da je kupovina nekretnine najbolja investicija za vas. U svakom slučaju, morate da budete svesni odgovornosti koja dolazi sa kupovnom nekretnine. Neophodno je da razmislite o tome šta će vam kupovina nekretnine doneti i kada je najbolji trenutak da se upustite u ovaj poduhvat.

Koji iznos je neophodno izdvojiti za vašu nekretninu?

Cena stana koju je neophodno platiti često da nije i jedini iznos koji treba da platite. Bez obzira da li plaćate puni učešće ili određeni postotak, postoji i veliki broj skrivanih troškova koje morate pokriti poput taksi, naknada, poreza, osiguranja i održavanja. Ponekad, ovi troškovi mogu biti prilično visoki. Kada kupujete nekretninu, neophodno se pripremiti i na neke od ovih troškova. Kada su u pitanju troškovi, ne zaboravite da uračunate i one koji otpadaju na opremanje stana i potencijalne izmene koje želite da unesete u vaš novi životni prostor.

Koje su vaše potrebe kada je stambeni prostor u pitanju?

Saznanje da vam trebaju dve spavaće sobe nije dovoljno da bi odabrali pravu nekretninu za vas. Da bi prepoznali zahteve koje imate od svog budućeg prostora prvo morate razmotriti svoje ličn potrebe. Stoga, evo nekoliko primera. Ukoliko ste se odlučili na samostalni život, onda udobniji stanovi, manje kvadrature i pametno raspoređenog prostora su idealni zbog svoje praktičnosti. S druge strane, ukoliko ste tek započeli svoje bračno putovanje, onda konforniji stanovi su oni koji odgovaraju vašim budućim planovima, naročito ukoliko planirate širenje porodice u skorije vreme. I na posletku, ukoliko želite da svojoj porodici obezbedite sigurniju budućnost, onda, neophodno je da razmotrite stanove veće kvadrature koji će svakom članu porodice pružiti udobnost i privatnost koja je preko potrebna, naročito u većim porodicama.

Ponekad se čini da planiranju, pitanjima, strategijama i detaljima prosto nema kraja. U nekim momentima ćete se možda naći i u dilemi da li je korak koji preduzimate suviše veliki. Međutim, treba da imate na iumu da je investicija u nekretninu možda jedna od najsigurnijih koju ćete ikada napraviti i da dobra priprema može značajno olakšati ovaj proces.

Izvor: ModernStan Invest

CATEGORIES
Share This