Ove godine bez subvencija za zamenu stolarije

Ove godine bez subvencija za zamenu stolarije

Novopazarci koji su ove godine planirali da zamene dotrajalu stolariju u porodičnim kućama i stanovima, a uz subvenciju ministarstva i lokalne samouprave, moraće da sačekaju, saznaje radio Sto plus.

Grad Novi Pazar nije se prijavio na ovogodišnji poziv Ministarstva rudarstva i energetike za subvencionisanje energetske efikasnosti za građane, a u cilju ostvarivanja uštede energije i njenog racionalnog korišćenja, te smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

U lokalnoj samoupravi su našem radiju rekli da su ove godine odustali od prijave, a da se već pripremaju za narednu, kada će biti i više novca za ovu namenu, jer se očekuje podrška međunarodnih finansijskih institucija.

Međutim, grad će uskoro raspisati konkurs za zamenu ložišta i finansirati građanima 50 odsto cene kotla na pelet, što će uticati na smanjenje zagašenja vazduha.

Ministarstvo je ove godine za subvencionisanje energetske efikasnostitu izdvojilo 54 miliona dinara, koje će biti dodeljene lokalnim samoupravama, a zatim će građani moći da konkurišu za njih.

Građani će morati da obezbede 50 odsto sredstava za troškove mera energetske efikasnosti, dok će ostatak pokriti ministarstvo i lokalne samouprave.

RUBRIKE
Podeli