Otvorena Pandorina kutija: ODGOVORNOST ZA POPLAVE (video)

Otvorena Pandorina kutija: ODGOVORNOST ZA POPLAVE (video)

Polave u Novom Pazaru pored dva izgubljena života i materijalne štete ostavile su za sobom brojna pitanja. Jedno od ključnih je odgovornost za nastalu situaciju. Za neke je kriva država, lokalna samouprava i smeće u rekama, a sada se pojavio još jedan razlog o kome se do sada nije mnogo govorilo u javnosti- nelegalna gradnja blizu rečnih korita.

Poplave u Novom Pazaru nisu novina, događaju se svake godine na istim mestima i skoro u isto vreme. Poslednja, pre par dana imala je nenadokadive posledice- dva ljudska života. Ovaj slučaj otvorio je pandorinu kutiju. Neukorićene reke, smeće u rekama, ali i nelegalnu gradnju u koritima reka u Novom Pazaru.

Ovu temu prvi je otvorio ministaru Husein Memić koji se tada putem društvenih mreža osvrnuo na one, kako kaže, najglasnije, a ne sve građane.

„Ne na građane, nego na pojedince koji su pravili 30 godina svoje objekte na tri metra od obale i ako su znali da je buučna reka i da su u opasnosti. Ja poznajem te ljude. Svi oni koji su došli i koje je voda zahvatila imaju nelegalne kuće. Zaista je licemerno optuživati bilo koga, a sami znate da ste ugrozili sebe i druge. “ , kaže Husein Memić.

Iz grupe građana „Za zdrav Novi Pazar kažu da je priča oko nelegalnih objekata zamena teze.

“ Bazirati se na izolovanim slučajevima kao što je par objekata koji u nekom delu sprečavaju tok reke, ne može da se to smatra kao glavni problem zašto do sada nije bilo ukorićenja reka. Ako ćemo da se pozivamo na nelegalne objekte, jasno govori da se u suštini niko dve decenije nije bavio ukorićenjem reke, jer da su se bavili, ne bi se nikom dozvolilo da se gradi na vodoprivredno i ometa vodo tok reke“, kaže Ado Marovac.

“ Kuće su pravljene pre trideset godina. Svako onaj koji je dozvolio da se kuće prave pre deste, dvadeset ili trideset godine su odgovorni zašto su te kuće tu. Tako da ne može ni opzicija niti pozicija , niti bilo ko, apsolutno smo svi odgovorni“ kaže Memić.

„Ni u kojem slučaju građani nisu krivi. Kada loklana smaouprava i država reše svoj deo posla, onda možemo da govorimo o građanima, do tad , izvinite građani nisu krivi“,. kaže Marovac.

“ To je sad kontadiktorno. Oni hoće sistem. Sistem bi trebao da ih natera da ruše. Ako bi se poštovao sistem, njima bi najgore bilo.“ kaže Memić.

Iz inicijative slobodnih građana kažu da se pitanje odgovornisti se odnosi na ono što je do sada urađeno.

„Problem je u odgovornosti nadležnih. Nemate para da gradite, u redu je, slažem se. Zaštitte, preduzmite nešto.“ kaže Aladin Paučinac.

Iz lokalne samouprave kažu da je grad od 2016. godine puno toga uradio na prevenciji od poplava.

“ Izgrađeno je 13 antierozivnnih brana na rekama i pritokama. Ukoričeno je 2,4 kilometra u industirjskoj zoni. Preko 50 miliona smo izdvojili za čićenje brana, produbljivanje korita“ kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Bujica je odnela dvojicu muškaraca koji su pokušavali da zaštite svoja domaćinstva. Korićenje reke Trnavica najavljeno još od 2017. godine, još uvek se nije desilo. Nadležni kažu da do sada nije bilo novca za ovaj projekat.

„Konačno su i sredtsva obezbeđena od svetske banke. Preduzeće Srbija vode se protudilo da obezbedi ta sredstva, tako da u očekujemo početak radova.“, kaže gradonačelnik Biševac.

 Građani Novog Pazara odgovornost traže u državi i loklanoj samoupravi.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije broj poplavljenih objekata ove godine je 19, dok je 2016. godine bio 161. Oni dodaju da je vodostaj reka pre nekoliko dana u Novom Pazaru bio da nivou onog iz 1979. godine kada je ovaj grad pogodila najveća poplava.

CATEGORIES
Share This