Organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana Novog Pazara protiv seče stabala na Keju 37. Sandžačke divizije

Organizacije civilnog društva i neformalne grupe građana Novog Pazara protiv seče stabala na Keju 37. Sandžačke divizije

Građani naselja Lug u Novom Pazaru, kao i ljubitelji reke Raške, prirode i posljednjih oaza mira u gradu, već nekoliko dana izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog najave seče i uklanjanja stabala i zelenila na keju reke Raške u naselju Lug.

Organizacije civilnog društva i neformalne grupe u Novom Pazaru ističu da ovaj deo grada nije samo važan za lokalno stanovništvo već da on predstavlja izvor inspiracije, utočište od gradske gužve i mesto koje već decenijama ispunjava srca Novopazaraca.

Organizacije civilnog društva i neformalnih grupa uputile su  poziv Gradskom veće, gradonačelniku i svim relevantne faktore da utiču na odluku o seči stabala i spreče ovaj potez.

“Reka Raška ne potiče iz Luga, a njen tok kroz ovaj deo grada nije neuređen niti zagađen. Naprotiv, Lug je jedan od najlepših delova njenog toka. Smatramo da se reka Raška, koja izvire u Sopoćanima, mora urediti od početka njenog izvora.

Područje izvora reke Raške trenutno je zapušteno, prekriveno otpadom i teško pristupačno, prateći tok reke do „Novog puta“. Korito reke je neuređeno, puno raznog rastinja, smeća i otpada”, kažu ispred ovih organizacija.

Civilno društvo i neformalne grupe u Novom Pazaru izdale su saopštenje kako bi skrenule pažnju na dugotrajne probleme zagađenja reke Raške u kom navode da se reka se suočava s kontinuiranim izlivanjem otpadnih voda i hemikalija, ozbiljno ugrožavajući svoj ekosistem i da građanima Novog Pazara vrbe i stabla ne predstavljaju problem.

Ove organizacije uputile su poziv gradonačelniku Novog Pazara i lokalnoj samoupravi da preduzmu konkretne korake u ovog rešavanju problema.
“Apelujemo na rukovodstvo Grada Novog Pazara da preuzme aktivnu ulogu u rešavanju ovog pitanja. Potrebno je da se odmah preduzmu konkretni koraci ka riješavanju ovog ali i svih drugi problema zaštite životne sredine u Novom Pazaru, jača institucionalna transparentnost i dijalog izmedju gradjana i institucija.

Pozivamo JVP Srbija vode i Vodnu inspekciju da sve buduće radove na Keju , ukoliko su planirani, zustave. Svaki vid nasilnog uništavanja Keja i seče sadnica biće praćen odgovorom gradjana i negodovanjem zajednice. Građani Novog Pazara neće dozvoliti da njihov Kej bude zamenjen betonom i šljunkom”, poručuju iz organizacija civilnih društava i neformalnih grupa u Novom Pazaru.

Potpisnici ovog saopštenja, koji su protiv najave seče stabala na Keju 37. Sandžačke divizije, su: NVO „Menjamo Novi Pazar“, „Za Zdrav Novi Pazar“, Udruženje „Svetionik“, NVO „Nešto Zvučno“, Sandžački odbor za ljudska prava i slobode, te Mladi za održiv Novi Pazar.
CATEGORIES
Share This