Obeležen Dan dece obolele od raka i u Novom Pazaru

Obeležen Dan dece obolele od raka i u Novom Pazaru

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka obeležilo je Dan dece obolele od raka nizom aktivnosti, a danas u 13 sati i puštanjem balona  u 40 gradova Srbije među kojima je bio i Novi Pazar. Obeležavanju svetskog Dana dece obolele od raka na gradskom šetalištu prisustvovao je i gradonačelnik Nihat Biševac.

„Znamo da i u našem gradu svake godine oboli oko tridesetoro dece od ove opake bolesti pa smo zato tu da damo podršku ovim malim herojima i njihovim porodicama. Grad će inicirati formiranje jednog humanitarnog fonda za decu obolelu od raka“, rekao je Biševac.

Svetski dan dece obolele od raka 15.februar obeležava se od 2002.godine u više od 90 zemalja sveta. Na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka i uz podršku Ministarstva zdravlja, ovaj datum se u Srbiji obeležava od 2013.godine. Obeležavanju Dana dece obolele od raka prisustvovao je i gradonačelnik Nihat Biševac.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru trenutno ima 32-oje dece obolele od raka, a tokom prošle godine nije evidentiran ni jedan smrtni slučaj. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka organizuje niz aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja šire društvene zajednice na probleme malignih oboljenja kod dece.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka već dve godine  sprovodi kampanju ”I ja se borim”, koja ima za cilj veću brigu društva za probleme malignih oboljenja kod dece.

 

RTV

CATEGORIES
Share This