NVO:U najkraćem roku otkriti identitet osoba koje su uputile pretnje redakciji portala Indeksonline

NVO:U najkraćem roku otkriti identitet osoba koje su uputile pretnje redakciji portala Indeksonline

Grupa koju čini nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara najoštrije osudjuje pretnje i uvrede upućene redakciji portala Indeksonline i pozviva nadležne državne organe da hitno reaguju i preduzmu sve neophodne mere radi zaštite bezbednosti novinara i slobode medija.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, DamaD i Urban-In u saopštenju za medije zahtevaju od nadležnih institucija da, u najkraćem roku, otkriju identitet osoba koje su uputile pretnje redakciji ovog portala na društvenim mrežama, kao i da se protiv njih preduzmu sve zakonske mere i adekvatno sankcionišu.

“Korišćenje Ustavom zagarantovanih prava na iznošenje ličnih stavova i mišljenja ne može i ne sme biti povod za pretnje, pogon ili medijski linč bilo koga. Pravo na slobodu izražavanja se odnosi na sve, pod uslovom da ne ugrožava pravo na slobodu drugih, ne poziva na linč i ne vređa dostojanstvo drugih”, navodi se, izmedju ostalog, u saopštenju.

Grupa nevladinih organizacija iz Novog Pazara smatra da je nedopustivo da se tužilaštvo i policija do sada nisu oglasili povodom ovih pretnji i podseća da ovo nije prvi slučaj pretnji i poziva na ugrožavanje života novinara, a učestalošću ovakvih napada široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da su novinari i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima.

 

CATEGORIES
Share This