NVO: Najoštrije osuđujemo napad na dokazanog humanitarca Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu

NVO: Najoštrije osuđujemo napad na dokazanog humanitarca Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu

Novopazarske nevladine organizacije izražavaju krajnju zabrinutost i najoštrije osuđuju napad na direktora humanitarne organizacije Svetionik i dokazanog humanitarca Mirzu Aličkovića i njegovu porodicu, koju je grupa momaka 2. jula u novopazarskom naselju Lug verbalno i fizički napala, naočigled prisutne dece koja su se u tom trenutku, zajedno sa ostalim članovima porodice, nalazila u autu, stoji u zajedničkom saopštenju nevladnih organizacija u Novom Pazaru.

U saopštenju se navodi da prema pisanju lokalnih medija događaj nije završen na okršaju koji se desio na ulici, već je, po rečima svedoka i žrtava, nastavljen ispred kuće čiji su oni vlasnici.

„Ovaj nasilnički čin govori o tome da se na ulicama i u kućama Novog Pazara više niko ne može osećati sigurno i bezbedno. Napadi, pretnje, vređanje, uznemiravanje i zastrašivanje žena i trauma dece koje su preživljavali od grupe nasilnika, bez adekvatnih reagovanja institucija može imati katastrofalne i dugoročne posledice i po porodicu i po društvo u celini. Ukoliko nadležni organi i institucije ne reaguju brzo, efikasno i adekvatno, svi građani, a naročito žene koje preživljavaju bilo koji vid nasilja i šikaniranja biće obeshrabreni da prijavljuju nasilje, a odgovor institucija doživljavaće kao zaštitu nasilnika, a ne žrtave.“ , stoji u saopštenju nevladnih organizacija iz Novog Pazara.

Oni dodaju da ih  brine  i činjenica da se, ni nakon tri dana od incidenta, novopazarska policija nije oglasila i da još uvek nemamo nikakvu informaciju o tome šta je preduzeto povodom ovog slučaja.

Tražimo da policija profesionalno i odgovorno prikupi sve dokaze o napadu, kao i da javnost bude blagovremeno obaveštena o svim postupcima i preduzetim merama u ovom slučaju.

Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da hitno reaguju i da, shodno obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirana, odmah preduzmu sve neophodne mere, kao i da, ubuduće svojim profesionalnim delovanjem, garantuju bezbednost zajednice i sigurnost svih građana i građanki Novog Pazara.

Saoštenje su potpisale sledeće nevladine organizacije:

Sandžački odbor za zaštitu  ljudskih prava i sloboda

KC DamaD

Urban-In

Udruženje građana „Takt info“

Akademska inicijativa Forum10

Inicijativa slobodnih građana

Ekološko udruženje „Nešto zvučno“

Da podsetimo da je iz Prekšajnog suda u Novom Pazaru potvrđeno za A1 da je predmet vraćen Tužilaštvu na ponovno razmatranje. Iz Tužilašta smo dobili informaciju da će u što kraćem vremenskom periodu izdati saopštenje za javnost.

 

 

CATEGORIES
Share This