NUNS apeluje na pravednu raspodelu sredstava za medije u Novom Pazaru

NUNS apeluje na pravednu raspodelu sredstava za medije u Novom Pazaru

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), apeluje na pravednu distribuciju i raspodelu sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja u Novom Pazaru, naglašavajući važnost poštovanja zakonskih normi od strane članova komisije kako bi se očuvala medijska pluralnost.

Već godinama unazad, RTV Novi Pazar dobija nesrazmerno visoke sume novca putem medijskih konkursa, čime se ugrožava raznolikost medijskih glasova u javnom prostoru. Prema podacima iz saopštenja, ova televizija dobije više od 80% sredstava predviđenih za medije svake godine, dok ostali učesnici na konkursu ostaju zanemareni.

Iz NUNS-a kažu da ova praksa ne samo da ugrožava medijski pluralizam, već i dovodi u pitanje svrhu projektnog sufinansiranja, koje bi trebalo da podstiče kvalitetno novinarstvo i široku paletu medijskih sadržaja.

Sa raspisivanjem konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, Grad Novi Pazar očekuje da će među prvima odlučiti o raspodeli planiranih sredstava od 39 miliona dinara. Međutim, očekuje se da će i ove godine većinski deo sredstava biti usmeren ka RTV Novi Pazar, što ukazuje na kontinuitet nepravedne distribucije.

NUNS poziva nadležne u Gradskoj upravi Novog Pazara da prekinu sa praksom neravnomerne raspodele sredstava i da profesionalno izveštavanje i javni interes budu primarni kriterijumi prilikom donošenja odluka o dodeli sredstava. Apeluje se na članove komisije da deluju nepristrasno i poštujući zakonske norme kako bi se osigurala pravedna i transparentna distribucija sredstava za medijske projekte u Novom Pazaru.

Celo saopštenje možete pročitati OVDE.

CATEGORIES
Share This