NSZ nudi program “Profesionalna orijentacija” za savetovanje mladih

NSZ nudi program “Profesionalna orijentacija” za savetovanje mladih

Profesionalna orijentacija je jedna od usluga koje pruža NSZ Filijala Novi Pazar za savetovanje mladih. Namenjena je učenicima osmоg razreda оsnovnih škola , srednjoškolcima i studentima, a tiče se odabira budućeg zanimanja na osnovu ličnih sposobnosti.

Ispred Nacionalne službe za zapošljavanje Emira Kolašinac ističe da se bliži upis u srednje škole i fakultete tako da se veliki broj đaka u ovom periodu nalazi pred važnim životnim zadatkom. Karakteristično za adolescente je da nemaju adekvatnu sliku o sebi i često nisu dovoljno spremni da sami donesu odluku u pogledu budućeg zanimanja. Profesionalna orijentacija upravo služi tome da dete spozna svoje potencijale.

“Učenici se mogu javiti na informativni razgovor, ukoliko su u pitanju maloletna lica potrebno je da dođu sa roditeljima, potom se prave termini za psihološko testiranje koje podrazumeva bateriju testova za procenu intelektualnih kapaciteta, osobina ličnosti i prof.interesovanja. Neretke su situacije da mladi pod uticajem roditelja ili svojih vršnjaka odaberu škole ili fakultete koje ne leže njihovim sposobnostima i to moze biti izvor ozbiljnih frustracija. Svako zanimanje ili obrazovni profil zahteva posedovanje odredjenih sposobnosti”, rekla je Kolašinac.

“Npr. ekonomista zahteva niz numeričkih i perceptivnih sposobnosti, arhitekta zahteva sposobnosti prostorne orijentacije vizuelno i estetskog organizovanja, zato je jako bitno da te intelektualne sposobnosti poklapaju sa sposobnostima određenog zanimanja.

Pored intelektualnih kapaciteta bitne su osobine licnosti jer svaka profesija zahteva i odredjene osobine licnosti npr. medicinska zanimnja zahtevaju strpljenje, prijatnost, ljubaznost u ohodjenju sa ljudima, saosecajnost, otpornost na stres, odgovornost.Osobe koje su dinamicne i temperamentne kancelarijske poslove mogu doživeti kao vrlo iscrpljujuće. Pored intelektualnih kapaciteta i osobina ličnosti bitna su interesovanja i aspiracije koje osoba poseduje prema odredjenom zanimanju, pa samim tim ukoliko je odabir zanimanja u skladu sa interesovanjima onda je efikasnost i uspešnost u obrazovanju i radnom angažovanju veća. Na osnovu rezultata psihološkog testiranja, sledi faza savetovanja i preporuke za dalje profesionalno usmeravanje”, rekla je Kolašinac.

Ona je na kraju pozvala učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, ukoliko imaju dileme pri odabiru budućih zanimanja da se jave Filijali nacionalne službe za zapošljavanje za stručnu pomoc i podršku.

RUBRIKE
Podeli