Novopazarci, oprez: Na putevima Srbije novi uređaji koji mere brzinu više vozila istovremeno

Novopazarci, oprez: Na putevima Srbije novi uređaji koji mere brzinu više vozila istovremeno

Građani Novog Pazara koji često putuju ovih dana moraju biti na posebnom oprezu zbog toga što su na putevima Srbije sve češće radarski uređaji za merenje brzine, “dual radari“. Od kraja aprila od kada su u upotrebi, otkrili su više od 10.000 prekršaja prekoračenja brzine.

Oni omogućavaju detekciju prekoračenja brzine kretanja više vozila istovremeno i trenutno su najmoderniji uređaji te vrste na putevima u Srbiji.

Dual radar tehnologija omogućava funkcionisanje sistema na mestima gde tradicionalni radarski sistemi nisu mogli, na taj način što eliminiše uobičajene probleme radara kao što su fantomski signali, refleksije i druge probleme povezane sa smetnjama.

Tehnologija se zasniva na primeni dva dopler radara. Prvi radar precizno detektuje brzinu vozila, dok drugi radar određuje tačnu poziciju vozila. Na taj način precizno se određuje brzina vozila, saobraćajna traka kojom se vozilo kreće i pozicija snimljenog vozila.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Boban Milinković ukazao je da je u pojačanoj kontroli saobraćaja koja je sinoć obavljena na deonici puta od Čačka do Požege dokumentovano 158 prekršaja.

„Kontrola brzine kretanja se obavlja bez zaustavljanja vozila, prekršaji se dokumentuju, a vlasnici vozila u najkraćem roku dobijaju poziv da se jave u policijsku stanicu radi davanja podataka o identitetu vozača“, rekao je Milinković.

Kako funkcionišu “dual radari“?

  • Precizno mere rezultate zbog dvostruke provere brzine
  • Veći broj detektovanih i snimljenih prekršaja
  • Bolja detekcija vozila, naročito motorcikala i vozila koja se kreću zaustavnom trakom ili van kolovoza
  • Istovremeno detektuju više vozila u prekršaju (sistem za svako vozilo na slici pravi zaseban zapis o prekršaju sa preciznom identifikacijom vozila i saobraćajne trake kojom se kreće)
  • Klasifikuju vozila prema kategorijama
  • Kontrolišu različita ograničenja za različite kategorije vozila (na primer – za putničke automobile ograničenje brzine na 100 km/h, a za teretna vozila ili autobuse na 80 km/h)
  • Jedan uređaj pokriva šest saobraćajnih traka

Dual radar sistem može biti postavljen na stub ili portal (kao stacionarni sistem) ili na tronožac ili u vozilo (kao mobilni sistem). 

Ovaj sistem podstiče vozače na poštovanje propisanih ograničenja, s obzirom na to da je prekoračenje brzine najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda na putevima Srbije.

CATEGORIES
Share This