Novi Pazar: Sve više dece obolele od dijabetesa tip 1 ( video )

Novi Pazar u poslednje dve godine prednjači po broju obolele dece od dijabetesa tip 1. Da li zbog našeg mentaliteta ili pak nečeg drugog, o ovoj temi se skoro i ne govori. Ono što je bitno reći je činjenica da će Novi Pazar uskoro dobiti i prvog dečijeg endokrinologa koji će u mnogome pomoći deci ali roditeljima u prevazilaženju situacije u kojoj su se našli.

Niko ne zna pouzdano šta prouzrokuje dijabetes tip 1, ali naučnici smatraju da u tome ključnu ulogu igra genetika. Međutim, čak i ako dete ima gene za dijabetes, to samo po sebi nije dovoljno da se bolest ispolji. U većini slučajeva, dete mora da bude izloženo i dodatnim faktorima, najčešće virusnoj infekciji koja pokreće u organizmu imuni proces koji dovodi do ispoljavanja  dijabetesa tip 1. Prema podacima novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, u godinama pandemije, na našem području, oko 200 dece obolelo je od ovog tipa dijabetesa. Na svu sreću smrtnih ishoda nije bilo.

„ Najčešća akutna stanja su hiperglikemijska i hipoglikemijske kome  i one, eventualno, mogu završiti sa smrtnim ishodom, ali dijabetes je oboljenje koje uz dobru kontrolu, uz redukciju faktrora rizika osoba može da doživi dug životni vek  bez komplikacija“, rekao je specijalista socijalne medicine Fuad Ugljanin.

„Mnogo je dece obolelo, po zadnjoj statistici pre korone 75 obolelo u celoj Srbiji a do aprila meseca preko 70 u Novom Pazarudo“, kaže direktor novopazarskog Kulturnog centra Husein Memić.

Novi Pazar je do sada spadao u one gradove koji nisu imali dečijeg endokrinologa a koji je od presudnog značaja za samo dete ali i roditelje kada saznaju da njihovo dete ima problem sa dijabetesom tip 1.

„ Poslednje u nizu su reumatologija iz oblasti interne medicine i dečija endokrinologija, jer nažalost, imamo sve više dece koja imaju dijabetes tip jedan.Na taj način ćemo moći da lečimo tu decu na našem dečijem odoljenju“, naglašava direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović.

Da li zbog mentaliteta ili nečeg drugog o ovoj temi se skoro pa i ne govori a činjenica je da je sve više registrovane dece predškolskog i školskog uzrasta koja su obolela od dijabetesa tip 1. Zbog neupućenosti i prećutkivanja o ovako izuzetno važnoj temi deca koja imaju ovo oboljenje budu nekada izložena brutalnom psihičkom maltretiranju od strane druge dece.

„ Jedna od mama mi je govorila da ima problem u školi jer dete jer dete nosi libru, odnosno senzor koji se nosi na ruci, da govore za dete da je čipovano i da ta majka mora da promeni školu kako bi dete psihički moglo da nastavi dalje“, dodaje Memić.

U mnogim gradovima Srbije postoje restorani, poslastičarnice, prodavnice ali i pojedine javne ustanove koje, itekako, vode računa o ovoj populaciji, odnosno o osobama koje imaju jedan od dva tipa dijabetesa. Od skora i novopazarski Kulturni centar imaće i hranu koju će, deca koja boluju od dijabetesa tip 1 moći da kupe i zajedno sa svojim drugarima, bez ustezanja, dok gledaju film, uživaju u obrocima, bez ’’vezanih ruku’’ i osećaja gladi, a da dodatno ne štetite svom zdravlju.

„ Jel možete da zamislite neko dete koje ne može da dođe da gleda film u bioskopu ili da okreće glavu kada dođe  pa da nosi u ranac nešto da pojede, a mi to možemo da priuštimo vrlo lako koji smo na tim odgovornim mestima. Kada dođe ovde biće istretirano kao svako drugo dete“ , zaključuje Memić.

Dijabetes tip 1 zaista može biti veliki izazov za dete. Naročito svakodnevno davanje insulina može biti teška stvar za dete, ali i za roditelja.Važno je slušati doktora i raditi sve kako vam je rečeno.Dete sa dijabetesom može živeti potpuno normalno i raditi sve što rade i druga deca, samo je važno da nikada ne propušta terapiju i brigu o šećeru u krvi.

Dž.Z.

CATEGORIES
Share This