Novi Pazar, Sjenica i Tutin dobili sredstva za rekonstrukciju kulturnih institucija

Novi Pazar, Sjenica i Tutin dobili sredstva za rekonstrukciju kulturnih institucija

Ministarstvo kulture Republike Srbije pokrenulo je program „Gradovi u fokusu„, fokusirajući se na podršku lokalnim zajednicama u obnovi i prilagođavanju kulturnih institucija. Ovogodišnji program izdvojio je značajna sredstva za projekte u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Novi Pazar je dobio 16.4 miliona dinara za nadogradnju Kulturnog centra i muzeja Ras, dok su Sjenica i Tutin dobili sredstva za adaptaciju i sanaciju kulturnih objekata, sa 2,4 miliona dinara za Sjenicu i 13 miliona dinara za Tutin.

U 2024. godini, ovaj program je još jednom pružio značajnu podršku projektima 47 gradova i opština širom zemlje, obezbeđujući ukupno 350 miliona dinara za kulturnu revitalizaciju.

Projekti podržani kroz ovaj program imaju za cilj obnovu i adaptaciju kulturnih institucija koje su decenijama bile zapostavljene, omogućavajući im da pruže kvalitetniji kulturni sadržaj građanima.

Ove godine, među podržanim projektima nalaze se inicijative iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koje su dobile sredstva za različite kulturne projekte. U Novom Pazaru, planirana je nadogradnja staklene konstrukcije i nabavka i ugradnja lifta u Kulturnom centru, kao i zamjena stolarije na muzeju Ras, ukupna dobijena sredstva za Novi Pazar je 16.4 miliona dinara, dok su u Sjenici i Tutinu predviđeni radovi na adaptaciji i sanaciji kulturnih objekata.

Za Sjenicu izdvojena su sredstva u vrednosti od 2,4 miliona dinara za adaptaciju školskih prostorija za potrebe kulturnih dešavanja Osnovne škole Branko Radičević u Štavlju. Za Tutin izdvojena je vrednost sredstava od 13 miliona dinara za sanaciju krova, zamenu stolica u bioskopskoj sali i tehničko opremanje Doma Kulture i Narodne biblioteke „Dr Ejup Mušović“.

 

U proteklih nekoliko godina, kroz „Gradove u fokusu“, finansirano je 169 projekata, sa ukupno više od 1,6 milijardi dinara uloženih u kulturnu obnovu.

Ovi projekti obuhvatali su rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i izgradnju različitih kulturnih institucija kao što su biblioteke, muzeji, kulturni centri, galerije, bioskopi i arheološki lokaliteti. Osim toga, realizovane su brojne aktivnosti kao što su zamena stolarije, uvođenje grejanja, zamena elektroinstalacija, adaptacija prostora za kulturne događaje i nabavka audio-vizuelne opreme.

Kroz odabir ovih projekata, Komisija je nastavila podršku ravnomernoj obnovi kulturnih institucija širom Srbije, doprinoseći daljem razvoju kulturnih sadržaja i stvaranju povoljnih uslova za kulturnu scenu.

CATEGORIES
Share This