Novi Pazar kao centar solidarnosti, zajedništva i podrške (VIDEO)

Udruženje Tahir Taša Delić iz Novog Pazara, koje se bavi podrškom mentalno nedovoljno razvijenih osoba, organizovalo je svoju završnu aktivnost koja je okupila brojne članove zajednice.

Među njima su bile princeze poput Hene i prinčevi svih starosnih dobi, a povezuje ih samo jedno, ljubav i čisto srce. Povorka ljubavi je krenula iz gradskog parka a sve je počelo fotografisanjem. 


I krenuli su..da svima pokažu lepotu svojih duša a građani su ih sa oduševljenjem pozdravili. Uz igru i pesmu proslavili su svoj mali jubilej. Pored zaposlenih, udruženja i predstavnika različitih organizacija kao i predstavnika lokalne samouprave bili su tu i njihovi ponosni roditelji.

“Ja sam majka dečaka koji ima autizam, za mene ovaj događaj puno znači. Ovo je pordška svih, roditelja najpre, opštine, gradonačelnik je vidim tu i poznatije ličnosti i ja u lično ime im se zahvaljujem, jer ovo nama puno znači. Neke korisnike nisam poznavala pre ali sam ih danas ovde upoznala i na neke stvari sada gledam drugačijim očima, tako da nama kao roditeljima ovo puno znači“, rekla je, majka dečaka sa autizmom, Senida Omerović.

Aldina Batkić, majka deteta sa smetnjama u razvoju, podelila je svoje iskustvo i značaj koji Udruženje Tahir Taša Delić ima za nju i njeno dete.

“Znači ovo puni i deci ali i nama, ali više našoj deci, koja moraju da se socijalizuju, da se edukuju i žive isto na neki način kao i mi, jer vidite većina njih je možda i bolje socijalizovana nego deca tipičnog razvoja, sve zahvaljujući Udruženju Tahir Taša Delić, jer da nije te kuće teško bi bilo, faktički našu decu nema ko sat vremena da pričuva.

Ta kuća za nas je uvek otvorena, dvadeset četiri sata dnevno, subotom i nedeljom i ja kao roditelj tu posle mene je to jedino mesto gde mogu da ostavim dete a da ne brinem. Oni znaju njeno stanje, oni su zadovoljni, mi smi pratimo našu decu, čak iako ne govore znamo po njihovom ponašanju i svesni smo po njihovim reakcijama da im prija. Evo sad mirni, igraju, raduju se“, rekla je majka deteta ometenog u razvoju, Aldina Batkić.

Inače iz Udruženja Tahir Taša Delić kažu da svake godine organizuju priredbu za svoje korsnike ali su odlučili da ove godine to bude posebna svečanost.

“Ove godine smo rešili da odradimo malo drugačiju priredbu, u smislu da izađemo vani, prošetamo i da budemo ravnopravni kao sve ostale obrazovne institucije koje inače imamo ovde kod nas.

Naime ideja je poteklo iz toga što je jedan naš korisnik ima maturu u srednjoj školi gde je šetao sa svojom rođakom i onda smo ove godine odlučili da im priredimo jedan ovakav događaj iz razloga što nažalost oni neće ove godine završiti ovu godinu i ići dalje, ali smo želeli da oni osete da su deo zajednice i da oni mogu prošetati u lepim toaletama, sa lepim frizurama i sa šminkom,kao i mi svi ostali i da pokažu ko su i šta su, zapravo naša parola i jeste “Mi želimo da živimo sa vama, a ne pored vas“, rekla je direktorka ovog udruženja, Lejla Delić.

Udruženje Tahir Taša Delić godinama mnogi podržavaju, među njima je i humanitarno-edukativno udruženje Svetionik.

“Ja sam zaista počastvovan što nas je Lejla pozvala da budemo podrška ovom događaju. Za mene lično ovo je jedan od najlepših događaja koji mi se desio ove godine, samo prisustvo na ovom događaju je nekako pokazalo svu veličinu ovog udruženja, šta oni rade tokom godina unazad, šta oni rade trenutno i nekako mislim da nisu dovoljno zastupljeni u zajednici.

Svest šta oni rade i sa kolikom ljubalvu oni rade sa ovom decom, mladima i svim korisnicima je ogroman. Mnogo bi voleo da se što veći broj ljudi priključi njima, da budu svesni šta to oni rade, i da ih podrže ne samo rečima, nego i delima, svojom podrškom ali i novčano, na svaki mogući način“, rekao je dikretkor Udruženja Svetionik, Mirza Aličković.

Ovde se slavila solidarnost, podrška i zajedništvo. I ne zaboravite, sa nama, a ne pored nas…

 

CATEGORIES
Share This