Novi Pazar iz godine u godinu  ima sve veći broj stanovnika!

Novi Pazar iz godine u godinu ima sve veći broj stanovnika!

Za razliku od drugih gradova u Srbiji, Novi Pazar je jedan od retkih, koji beleži pozitivan prirodni prirašataj. Tokom 2017.godine rođeno  je tri puta više  beba u odnosu na smtrnost u ovom gradu.

Novopazrka Azamela Papić, iznenadila je svoju porodicu, obradovala sebe i svog supruga. Ona je u 41.godini svog života na svet donela jednog dečaka, koji je njoj četvrto dete. Iako je trudnoća bila rizična ona se odlučila na ovaj hrabar korak.

„Od pre dva dana sam majka četvrtog deteta i srećna sam zbog toga. Smatram da ni godine u kojima se žena nalazi, ako se oseća dobro, treba da se odluči za ovaj korak. Sarađivala sam prilikom porođaja i on je prošao dobro. Pohvalila bih osoblje, koji su mi itekako pomogli. Ja sam na ovom odeljenju bila pre 13 godina i uslovi ne mogu da se uporede. Sada je odeljenje potpuno renovirano i sređeno, a mi imamo bolje uslove za boravak“,rekla je Papićeva.

Iako odeljenje nije radilo početkom godine, na novopazarskom porodilištu je obavljeno preko 1500 porođaja. Portparlog Opšte bolnicei ginekolog dr Suada Gicić Skenderi kaže da se smanjena i smrtnost odojčadi.

“U 2017.godini smo imali 1977 porođaja, nešto manje nego uobičajeno. Navikli smo da to bude od 2200-2500 beba. Imamo opravdanje za to ,a to je smo u jednom period radili rekonstrukciju odeljenja, pa je jedan deo trudnica bio upućen u veće medicinske centre. Poboljšani tehnički uslovi, koje smo dobili zahvaljujući turskoj agenciji TIKA doprineli su da nam rezultati budu bolji da se smanji perinatalna smrtnost, a i da trudnoće protiču sa mnogo manje komplikacija”, rekla je Gicić Skenderi.

Broj upisane dece u knjigu rođenih, koja su se rodila i u drugim kliničkim centrima je preko 2000, što je za Novi Pazar već uobičajeno.

“U 2016.godini, rođeno 1581 beba,a umrlo je 697 lica. U prethodnoj godini je rođeno 2342 bebe, dok je u istoj godini umrlo 754 ljudi”, rekla je ispred novopzarske matične službe Milica Popović.

Od 1.januara do danas Novi Pazar je bogatiji za 40 novih sugrađana, kažu na ginekološko akušerskom odeljenju. Očekivanja su da će trend ovakvog rađanja biti nastavljen i u narednom periodu.

 

IzvorĆ RTV NP

CATEGORIES
Share This