Neotkrivena blaga Pešterske visoravni – mitovi i legende o Pešteri

Neotkrivena blaga Pešterske visoravni – mitovi i legende o Pešteri

Za Peštersku visoravan vezuju se brojne legende i mitovi koji privlače brojne posetioce. Neke od najznačajnijih legendi su: legenda o Vodenom biku, o brdu Trojan, o troglavoj aždaji, Ukletoj šumi.

Legenda o Vodenom biku

Prema rečima Sbahudina Abdagića, rendžeta specijalnog rezervata prirode Peštersko polje Vodeni bik je predstavljao veliku štetu za sve meštane ovog područja.

„vedoče legende ali i priče koje su se prenosile sa kolena na koleno da jeon izlazio iz jezera i napadao je stoku sa ovog područja. Bukvalno je sve redom ubijao:krave, ovce, konje, svu stoku koja mu se nalazila na putu.  Jedan od brojnih vlasnika stoke, izvesni Hazir imao je bika kojme su se svi divili.  Zvali su ga Divonja.  I jednom prilikom je rešio da na megdan stavi svog Divonju Vodenom biku. I kada je Vodeni bik izašao, počeo je naravno da napada i bije stoku. U tom momentu je naišao Divonja i počeo je megdan. Okupili su se svi da gledaju tu borbu. Vodeni bik je nakon dugo vremena uspeo da rani Divonju. Tada su svi povukli, pa se i on (Vodeni bik) povukao u jezero. Svi su čekali da se Vodeni bik opet pojavi i da se borba nastavi.  Haziru je palo na pamet da ode do Sjenice, do varoši i da negde pronađe neke metalne rogove. I sad, kad je sledeći put Vodeni bik krenuo da bije ovce, Divonja mu se suprostavio i tokom te njihove tuče, svedoče meštani, sevale su munje i gromovi. I kad je najjači udarac bio, u tom dvoboju, obojica su propala u zemlju i u Tuzinju, mestu na Pešteri, se od tada nalazi bikova vrtača, jedna od mnogo vrtača na Pešteri. Kažu mnogi da je ta bikova vrtača jedna od poznatijih. I kad god je nevreme i kad sevaju munje i gromovi meštani kažu „evo još traje bitka, nije gotova borba još uvek i ne zna se ko je pobednik“ – u jednom dahu priča ovu priču Sabahudin naglašavajući da turisti vole ovu priču i uvek traže da ih povede do tuzinjske vrtače.

Brdo Trojan – zlatno brdo

ì

Jedan o lepštih vidikovaca na Pešteri je uzvišenje Trojan. Nalazi se na 1340m nadmorske visine. Poznato je jer se sa njega prostire pogled na naperegledne pašnjake i velika stada ovaca. A sama Pešter i jeste poznata po stočarstvu.

Zbog čega je Trojana značajan i kakva legenda se vezuje za njega?

Popularni Sapko i za ovu legendu ima dobro objašnjenje i pitku priču.

„Trojan je značajan jer smatraju da je to nekad bilo mnogo bitno mesto za ovaj kraj ovde. Kako kažu, lokalitetje mnogo bitan. Pričali su stari, a ima i zapisano da je ovuda prolazio car Trojan i da je ostao zaprepašćen lepotom Pešterskog jezera i ovim prostranstvom, Svidelo mu se veoma i javno je izrazio želju da provede  i odmori se dva, tri dana na tom mestu. Njegova svita je videla ovo uzvišenje i oni su se smestili tu. Sa ovog uzvišenja je i počelo da se gradi njegovo carstvo a njegov dvorac je imao jedan od najlepših vidikovaca na svetu. Upravo zbog toga se ovde vrše razna iskopavanja zakonom zabranjena i nije preporučeno da se koriste četvorotočkaši kako se ne bi uništavala priroda, već samo ono prirodno, jahanje konja, vođnja biciklima i pešačke ture koje su omiljene turistima ali i onima koji ovde žive. Zbog pogleda i vazduha. S obzirom na nadmorsku visinu , preporučeno je da se ovde boravi barem 20 dana godisnje, da se ceo organizam pročisti jer je u pitanju vazdušna banja“ – objašnjava Abdagić.

Legenda o troglavoj aždaji – drugo mitsko biće

Nastavlja da pokazuje ispred sebe u nepreglednu daljinu i imenuje sela koja se vide.

„Vidimo Krnju jelu, Rasno, Tuzinje, Bioc, Karajukića bunare, Borošticu, selo Gradac, selo Braćak. Za sve se zna, bar prema legendama, kako su dobili imena. Priča počinje na izvoru Đurđevica ili izvoru Alije Đerzeleza, zavisno kako ga ko zove. Kad je svake godine ovuda prolazio sveti konjanik, u jezeru je živela aždaja – koja je pored Vodenog bika, drugo mitsko biće sa Pešteri. Troglava aždaja je bila opasna i njoj  je morala svake godine da se prinosi ženska žrtva. U jednom momentu na red da bude pojedena došla je ćerka cara Trojana. Tuda je prolazio sveti konjanik . I prvi put udario aždaju, pukla je stena ispod koje se ona krila i tuda je potekla voda, i taj izvor nikada do sada nije presušio. Kada joj je odsekao prvu glavu, ona se praćnula i tada je nastalo selo Braćak (Praćak) tamo gde je pala prva glava. Druga glava se okrnjila i nastalo je selo Krnja Jela a treća glava se opružila i nastalo je selo Pružanj“ – objašnjava Abdagić i dodaje priču o tome da se svake godine 2.avgusta u tu čast održava vašar gde se skupi veliki broj ljudi, više hiljada sigurno, iz svih okolnih mesta i tu je opšte narodno veselje.

„Tu se pronalazi životni partner i upravo na tom mestu je jedan od najvećih trezora zlata u državi jer su tu žene okićene od 100-200.000 evra zlata nalazi se na vratovima tih žena u dukatima koji kreću od samog vrata ka dole  šta više. Mnogi se vuku po zemlji. Vašari su blago Pešteri. I to je jedan od posećenijih vašara na Pešteri.

Projekat “Neotkrivena blaga Pešterske visoravni”, koji realizuje Katarina Radović PR Agencija za proizvodnju kinematografskih dela i televizijskog programa K MEDIA STAR Novi Pazar iz Novog Pazara, sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

 

CATEGORIES
Share This