Nemci traže dobavljače u Srbiji: Dobre cene i kvalitet

Nemci traže dobavljače u Srbiji: Dobre cene i kvalitet

Nemačke kompanije sve više traže dobavljače iz Srbije zbog konkurentnih cena i dobrog kvaliteta.

Naročito su zainteresovani za metaloprerađivački sektor, auto-industriju i materijale od plastike i metala, kao i elektronske komponente.

Više od 30 srpskih kompanija je danas održalo B2B sastanke na Danu dobavljača u Frankfurtu sa ukupno 133 kompanije iz Nemačke, u okviru projekta „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana“.

Nemci jesu zahtevni i imaju visoke standarde i nisu ‘naivni’ pregovarači, ali kada sa njima počnete da radite, posle početnih teškoća dobijete dobar i siguran posao, kažu srpski privrednici, koji su bili najbrojniji među ukupno 43 preduzeća sa prostora Zapadnog Balkana.

Sa druge strane, nemački privrednici su rekli Tanjugu da šire poslovanje i da su im potrebni dobavljači iz Srbije, kao i da su im srpske firme vrlo zanimljive za saradnju, ali da su na prvom mestu pouzdanost, konkurentne cene i proizvodni kapaciteti.

Direktor prodaje u firmi Buhler tehnolodžis iz Ratingena kaže da traže partnere u Srbiji i da već drugi put učestvuje na Danu dobavljača za Zapadni Balkan.

„Imam dobra iskustva sa firmama iz Srbije i hoćemo da nađemo još partnera. Znamo da su to veoma obrazovani i tehnički potkovani ljudi. Nama su vrlo zanimljive kompanije iz oblasti plastike i metala i zato sam ovde“, rekao je on.

Kristof Trembačovski iz firme Stabilus iz Koblenca je rekao da, takođe, dolaze iz sektora dobavljača auto-industrije i da već imaju odličnu saradnju sa srpskim firmama, ali da ne može da okrije njihova imena.

„Tražimo još partnera iz Srbije pošto imamo odlično iskustvo u prethodnim godinama.“

On je kazao da je toj kompanijii najvažnije da je u pitanju dugoročno partnerstvo, kao i da su u pitanju iskusni partneri koji mogu da im pomognu da se specijalizuju u određenim oblastima.

„Pre dve godine smo počeli da sarađujemo sa firmama u Srbiji. Kvalitet je dobar i uporediv sa nemačkim kvalitetom. Imamo iskustva i sa firmama iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, centralne i istočne Evrope.“

Trembačovski je rekao da ta firma ima i dve velike proizvodne fabrike u Rumuniji i da stalno traže nove dobavljače u tom delu Evrope, kao i da su do sada sarađivali i sa Slovenijom i BiH.

Aleksander Strnad iz kompanije Šafler kaže da je ta kompanija iz oblasti auto-industrije i da su veliki dobavljač auto-delova.

„Zbog toga su nam potebni manji dobavljači iz regiona ZB. Sa Srbijom do sada nemamo iskustva, ali imamo sa kompanijama sa Balkana.“

Ističe da su toj kompaniji najvažniji uslovi pouzdanost, konkurente cene i kapaciteti u proizvodnji. Aleksandar Jovanović iz firme Metec h u Smederevu je kazao da proizvode kompletne delove od lima, ali i gotove mašine i da su već četvrti put na Danu dobavljača sa nemačkim kompanijama, pošto imaju pozitivna iskustva.

„U početku je potrebno neko vreme da se saradnja razvije i potrebna su ulaganja sa obe strane, ali posle se vidi da je to dobar posao. Nemci jesu zahtevni, ali takve su sve vodeće firme u svetu – imaju vrlo visoke standarde.“

On je rekao da je dobro što nemačke kompanije vole sve precizno da definišu, tako da nema mnogo prostora za improvizaciju, ali da se upravo tako i ostvaruje dugoročno stabilan posao.

Metec h proizvodi delove potrebne za razne industrije, na primer, oplate, kucišta, okvire za elektronske kompotnete, delove za autobuse, pumpe i slično.

Miloš Petrović iz firme Hdd surgery iz Beograda je rekao Tanjugu da su počeli sa ‘spašavanjem podataka’ i proširili posao na proizvodnju alata za ‘spašavanje podataka’, ali i na uslužnu obradu metala, kao da već sarađuju sa nemačkim firmama.

„Hoćemo da proširimo saradnju. Danas smo imali tek prvi razgovor, razmenili kontakte i objasnili šta nudimo. Imaćem još razgovora. Nemci nisu naivni pregovarači, kažu da je sa njima teško ući u posao. U početku taj proces jeste malo trom, ali nakon toga kada se stekne obostrano poverenje onda sve daleko bolje ide.“

Petrović ističe da, ipak, nisu samo Nemci dobri i da naše firme imaju šta da ponude u tom partnerstvu.

Jelena Stjepanović iz banjalučke firme PS Teh kaže da su specijalizovani za sve vrste zavarivanja u oblasti industrije hrane i pekarsku industriju, velike silose i rezervoare…

„Prvo put smo na ovakvom skupu i želimo da uđemo na nemačko tržište, pošto smo do sada bili prisutni samo u Austriji“, rekla je ona.

Generalni direktor firme SCGM iz Kragujevca Sandra Čađenović je rekla da se bave razvojem kompleksnih plastičnih delova i izradom alata za brizganje plastičnih delova, samim brizganjem i montažom, kao i da 98 odsto proizvodnje izvoze na nemačko tržište.

„Naš fokus je na plastičnim delovima, imamo bliske kontakte sa nemačkim klijentima i saradnja je odlična. Naše cene su definitivno konkurentne u odnosu na ostale države i često nas upoređuju sa Kinom.“

Rekla je da su carinske procedure bile problem u početku pošto još nismo članica EU, ali da se to posle nekog perioda uhodavanja prevaziđe.

„Definitivno bi bilo lakše da smo u EU“, naglasila je Čađenovićeva.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) Ronald Zeliger je istakao da su se dobavljači iz Srbije pokazali kao veoma pouzdani partneri. Zeliger je rekao Tanjugu da je to četvrti Dan dobavljača za zemlje Zapadnog Balkana i da se vrednost ugovora svake godine udvostručuje.

„Vrednost posla koji su obuhvaćeni ugovorima su prve godine iznosili oko 550.000 evra, a prošle godine oko 2,8 miliona evra“, naglasio je Zeliger.

Objasnio je da je reč o projektu Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana i da se koncept bazira na „B2B – mačmaking“ mehanizmu. Direktor za pripremu projekta u GIZ-u Dirk Asman je rekao da GIZ sprovodi treninge u zemljama ZB i doprinosi poboljšanju njihovog poslovnog ambijenta.

Kada je reč o Srbiji, ali i drugim zemljama u regionu, Asman savetuje da se što više radi na poboljšanju pravnog okvira za privrednike, zatim na radu institucija i podizanju potrebnih kvalifikacija i veština.

Izvor: B92

CATEGORIES
Share This