Nastavljamo sa postojećim merama, lekari tražili mnogo restriktivnije

Nastavljamo sa postojećim merama, lekari tražili mnogo restriktivnije

Premijerka Ana Brnabić rekla je nakon sednice Kriznog štaba da se nastavlja sa postojećim merama, iako je medicinski deo zahtevao usvajanje “mnogo restriktivnijih mera”. Dodala je da su o tome dugo razgovarali i da ona smatra da bi te mere dovele do toga da se “svakako brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe i dovele do toga da onda ponovo stane imunizacija”. “Tako da smo odlučili, uz to da bude jasno šta je tražio medicinski deo, da nastavimo onako kao što smo počeli, sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija, vakcinacija je jedini održivi odgovor na ovu pandemiju”, kaže ona.

Kako je rekla premijerka, govoreći o epidemiološkoj situaciji, „brojevi su nešto bolji juče i danas, iako su toliko veliki da to ne izgleda tako“.

„Juče je bilo ako se ne varam 30,9 odsto pozitivnih, deluje da stagnira i polako pada. Takođe pozitivno u svemu ovome negativnom je što se smanjuje razlika između broja hospitalizovanih i otpuštenih, danas je ta razlika bila samo 100. Deluje da se stabilizuje stvar“, kaže ona.

Ističe da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se usvoje mnogo restriktivnije mere.

„Medicinski deo je zahtevao da uvedemo najmanje 10 dana zabranu okupljanja više od pet osoba, zatvaranje svega od 17h, osim objekata neophodnih za svakodnevno snabdevanje, i ukoliko to rezultira u smanjenju broja zaraženih, onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica“, kaže Brnabić.

Izvor: N1

RUBRIKE
Podeli