Načelnik policije: U prethodnih devet meseci manje krivičnih dela u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)

Načelnik policije: U prethodnih devet meseci manje krivičnih dela u odnosu na prošlu godinu (VIDEO)

Načelnik Policijske uprave Novi Pazar, Nermin Ljajić, rekao je da je za prethodnih devet meseci na teritoriji Novog Pazara izvršeno ukupno 1.091 krivično delo, od kojih je 65 odsto rasvetljeno. 

Kada je reč o stanju bezbednosti i o efikasnosti rada policije, Ljajić stanje ocenjuje zadovoljavajućim, a grad Novi Pazar “jednim od bezbednijim u Srbiji“.

“Zahvaljujući efikasnom radu policije ostvareni su dobri rezultati rada i očuvano je povoljno stanje bezbednosti. Za ovih devet meseci nije bilo teških krivičnih dela teških ubistava i ubistava, a maksimalnim angažovanjem policijskih službenika rasvetljeno je svih sedam pokušaja ubistava, koji su u saradnji sa tužilaštvom procesuirani. Za izvršiocima teškog ubistva koje se desilo u septembru ove godine intenzivno tragamo“, rekao je Ljajić.

Dva krivična dela nanošenja teških telesnih povreda od početka ove godine su rasvetljena, baš kao i prošlogodišnja četiri, što ovu godinu statistički čini “boljom“.

Odgovarajući na pitanje novinarke kako komentariše to što se u Novom Pazaru u veoma kratkom roku desilo ubistvo u pokušaju, ubistvo, ranjavanja, pucnjava i bekstvo iz zgrade Suda, Ljajić kaže da su takvi slučajevi “situacioni“.

“Mogao bih da kažem da su situacioni slučajevi. Dobro je što posledica nije da su to lica iz krimogene sredine. Naš posao i zadatak je da očuvamo stabilan javni red i mir i da sprečimo izvršenje prekrašaja i krivičnih dela na teritoriji grada“, rekao je Ljajić.

O licu koje je pre oko desetak dana pobeglo iz zgrade novopazarskog tužilaštva, Ljajić navodi da je za njim raspisana poternica i da se intenzivno radi na njegovom privođenju.

Rast visokotehnološkog i ekološkog kriminala

Broj imovinskih delikata smanjen za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rekao je načelnik, ali da je broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog, visokotehnološkog i ekološkog kriminaliteta u stalnom porastu, za, kako kaže, skoro 300% u odnosu na prošlu godinu.

“Evidentirana su 184 krivična dela privrednog kriminaliteta, što je za 16 odsto više nego za isti period prošle godine. Osim toga, evidentirano je 71 krivično delo visokotehnološkog i 15 ekološkog kriminala, što je za oko 300 odsto više nego u istom periodu prošle godine“, rekao je on.

Zaplenjeno 38 kilograma narkotika

Načelnik novopazarske PU napomenuo je da su za devet meseci, u neprekidnoj borbi na suzbijanju proizvodnje i trgovine opojni drgoa, u 146 zaplena oduzeli 38 kilograma narkotika, najviše marihuane, heroina i kokaina, kao i 1.200 tableta sa liste psihoaktivnih supstanci.

U istom periodu, podneta je 141 krivična prijava protiv osoba koje su se bavili nedozvoljenom proizvodnjom i prodajom droga.

Prema njegovim rečima, oduzeto je 46.000 paklica cigareta vrednih oko 15 miliona dinara.

Ljajić je istakao da je prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zaštita bezbednosti učenika, zaposlenih u školama, kao i samih škola zbog čega su policajci prisutni u 41 školi u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Otkriveno 21.000 saobraćajnih prekršaja

On je napomenuo da je prilikom kontrole saobraćaja u pomenutom periodu otkriveno 21.000 saobraćajnih prekršaja, 7.677 prekršaja nedozvoljene brzine kretanja, kao i 3.258 prekršaja nepropisnog parkiranja, koji su i najzastupljeniji prekršaji u gradu, kako tvrdi Ljajić.

Ovi prekršaji otkriveni su u okviru sprovođenja 36 lokalnih, osam centranih i sedam međunarodnih akcija pojačne kontrole saobraćaja.

“Evidentirano je ukupno 297 saobraćajnih nesreća. U jednoj saobraćajnoj nezgodi stradale su dve osobe, dok su u istom periodu prošle godine evidentirane tri saobraćajne nezgode i stradale su tri osobe. U saobraćajnim nezgodama teške telesne povrede zadobilo je 43 osobe, a lakše 230“, naveo je Ljajić.

Kako je kazao, 260 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok je njih 50 isključeno zbog upravljanja vozilom pod dejstvom droga.

Preduzete mere na kadrovskom jačanju

Govoreći o opremljenosti PU u Novom Pazaru, Ljajić je ocenio da su zahvaljujući MUP-u i ministru Gašiću preduzete mere ne kadrovskom jačanju i poboljšanju materijalno-tehničko opremljenosti pripadnika novopazarske policije.

“PU u Novom Pazaru je bogatija za još 10 pripadnika policije. Trenutno na obuci u Centru za osnovnu policijsku obuku nalazi se još 13 polaznika, dok je u toku i selekcija za prijem još 25 polaznika“, kazao je Ljajić.

Podsetimo, nakon brojnih konkursa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije, najveći broj primljenih kandidata doći će u Odeljenje saobraćajne policije, izjavila je danas načelnica Odeljenja saobraćajne policije, Irma Kolašinac, dodajući da zbog navika svih učesnika u saobraćaju u Novom Pazaru, “i 300 saobraćajaca ne bi bilo dovoljno“.

Na konferenciji za medije, zamenik načelnika Policijske uprave (PU) u Novom Pazaru, Milan Simić, komentarišući proporciju zaposlenih Srba i Bošnjaka u PU Novi Pazar, istakao je da se “intenzivno radi na promovisanju profesije u cilju motivisanja što većeg broja pripadnika nacionalnih manjina da se u većem broju prijavljuju na aktuelne konkurse“.

izvor: Free media/A1 TV

CATEGORIES
Share This