Musala u Prijepolju biće vraćena Islamskoj zajednici

Musala u Prijepolju biće vraćena Islamskoj zajednici

Musala u Prijepolju, važan verski objekat, bit će vraćena Islamskoj zajednici, potvrdio je Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

Sekulić je u intervjuu koji je dao za Sandžak TV naglasio da je odluka već donesena i da će Musala ponovo pripasti Islamskoj zajednici, kao što je bila ranije.

”Ona će biti vraćena. To je prva rečenica i poruka za Islamsku zajednicu i građane. Što se tiče Agencije i mene lično, odluka je donesena i sigurno će pripasti Islamskoj zajednici, kao što je bilo ranije. Ponavljam, vratit ćemo objekat Islamskoj zajednici,” rekao je, direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

U okviru Musale, trenutno se nalaze zgrade preduzeća „Svetlost“, koje su sada u ruševnom stanju. Sekulić ističe da je neophodno da opština Prijepolje ukloni ove objekte zbog njihove opasnosti za okolinu. Postoji i pravno pitanje vezano za postupak prethodne zaštite objekta Musale, što je standardna praksa koja se primjenjuje i na druge verske objekte.

Predsednik opštine Prijepolje izrazio je spremnost da pomogne u uklanjanju objekata, a Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, nadležan za ovaj slučaj, bit će uključen u proces. Sekulić je optimističan da će se ovo pitanje riješiti do kraja godine, naglašavajući odličnu saradnju s muftijom sandžačkim Abdurahmanom ef. Kujevićem.

“Imamo odličnu saradnju s muftijom sandžačkim Abdurahmanom ef. Kujevićem koji nam je dobrim pristupom dao podsticaj da to što bolje radimo”, istakao je Sekulić.

Musala, posebno uređeno i ograđeno mjesto za zajedničke muslimanske molitve, bila je značajan verski objekat u Prijepolju više od 400 godina, sve do bombardovanja 1944. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, Musala je nastavila služiti za dženaze do 1957. godine, kada je Narodni odbor opštine Prijepolje zabranio njenu upotrebu. Godine 1960., zemljište Musale je oduzeto od Islamske zajednice i ustupljeno preduzeću „Svetlost“. Preduzeće je kasnije likvidirano, a objekti su ostali u ruševnom stanju, stvarajući problem s divljom deponijom u centru grada.

Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva evidentirao je Musalu 2009. godine kao nepokretno kulturno dobro, što je bio ključni institucionalni korak. Ova evidencija podrazumijevala je da se nikakvi radovi ne mogu izvoditi bez odobrenja nadležnih službi. Prva arheološka istraživanja izvršena su 2010. godine, otkrivajući postojanje mihraba i ogradnih zidova.

Bošnjačko nacionalno vijeće obnovilo je 2019. godine inicijativu za obnovu Musale, a Mešihat Islamske zajednice u Srbiji podnio je zahtjev za povraćaj vakufske imovine 2008. godine. Sada je ključno riješiti imovinske odnose kako bi se omogućila obnova Musale, rijetkog spomenika islamske kulture u Prijepolju.

CATEGORIES
Share This