MUP apeluje na roditelje: Kontrolišite profile dece na društvenim mrežama

MUP apeluje na roditelje: Kontrolišite profile dece na društvenim mrežama

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) apelovalo je na roditelje da društvene mreže dece budu pod kontrolom.

„Poštovani građani, u svetlu svih nemilih događaja, više nego ikada do sada, neophodno je da očuvamo razumnost i stabilnost, pogotovo prema našoj deci koja informacije prate iz različitih izvora i medija – navodi se u saopštenju MUP-a objavljenom na Fejsbuku.

Oni apeluju da dečiji profili na društvenim mrežama budu pod roditeljskom kontrolom, u smislu nadzora nad sadržajima kojima dete pristupa, sa kim i na koji način komunicira i u kom vremenu.

„Budimo prisutni i udruženi u prevazilaženju situacije koja je sve građane Srbije uznemirila i duboko potresla“, piše u objavi.

U samo tri dana dve masovne pucnjave šokirale su javnost u Srbiji, a ono što nastavlja da zaprepašćuje jeste broj maloletnika koji je u ovim danima širio neprimeren sadržaj na društvenim mrežama ili izazivao paniku. Samo danas stiglo je više potvrda iz Ministarstva unutrašnjih poslova da su maloletnici privedeni zbog sumnji da su izvršili krivično delo izazivanja panike i nereda, pa čak i ugrožavanja sigurnosti.

Prvo je stiglo saopštenje policije u Novom Sadu koja je, kako se navodi, uhapsila trojicu maloletnika, uzrasta 15 i 16 godina, zbog sumnje se da su ova trojica učenika jedne novosadske srednje škole na društvenim mrežama objavljivala preteće poruke i fotografije oružja koje će, navodno, poneti u školu.

Pretresom stana jednog od njih policija je pronašla repliku automatske puške.

Osumnjičeni maloletnici iz Novog Sada, Beočina i Temerina privedeni su nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji je svoj trojici odredio pritvor, navedeno je u saopštenju.

Sličan slučaj potom je potvrđen i u Nišu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su sedamnaestogodišnjaka iz ovog grada, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

Sumnja se da je on juče na svom profilu na društvenoj mreži Instagram objavio poruku u kojoj preti da će sutra u Nišu „biti ubijeno više od 30 osoba“.

CATEGORIES
Share This