Mladi u Novom Pazaru zaključuju – Niska svest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja (VIDEO)

Mladi u Novom Pazaru zaključuju – Niska svest o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja (VIDEO)

Ulična akcija “Između nas“ koja je simbolično danas, na Svetski dan mentalnog zdravlja, održana u centru Novog Pazara sa početkom u 12 časova, okupirala je ogromnu pažnju prolaznika. Oni su imali priliku da na štandu saznaju više o aktivnostima ovog događaja koji je organizovan od strane mladih Novopazarki i Novopazaraca čiji je glavni motiv organizovanja ove akcije podizanje svesti građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. 

„Između nas“ ima za cilj razbijanje stigme oko mentalnog zdravlja i promovisanje otvorenog dijaloga o ovom važnom pitanju. Organizatori su pripremili ankete, različite informativne sadržaje, te su pozivali prolaznike da se uključe u interakciju.

Mladi volonteri koji su učestvovali u akciji bili su spremni da odgovore na pitanja i pruže podršku onima koji su želeli da podele svoje iskustvo ili postave pitanja o mentalnom zdravlju.

“Za mene kao organizatora je ovo jako bitno jer nažalost, nije običaj da se ovo dešava u našem gradu. Smatram da je za omladinu ovo jako važan događaj i doprinos ovoj temi jer ne smatram da je dovoljno visok nivo svesti o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja ovde kod nas, u Novom Pazaru“, govori mlada organizatorka, Hana Kuč.

„Između nas“ nije samo akcija, već i poziv na zajedništvo i podršku, zaključuju organizatori.

Ova inicijativa ističe koliko je važno razgovarati o mentalnom zdravlju i pružiti podršku osobama koje se suočavaju s izazovima na tom polju.

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se svake godine kako bi se podigla svest o mentalnom zdravlju i smanjila stigma prema osobama koje se suočavaju s mentalnim problemima.

Ova akcija održava se uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava, a prethodno petnaest mladih iz Novog Pazara i okoline imalo je priliku da učestvuje na programu pod nazivom “Između nas“, koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava od 28. septembra do 3. oktobra u Novom Pazaru, gde im je i završni zadatak bio organizovanje lokalne akcije.

Podsetimo, portal A1 aktivno radi na kreiranju programa za informisanje i usmeravanje na zdrave stilove života, a prilog sa poslednje održanog okruglog stola možete pogledati ovde.

CATEGORIES
Share This