Ministarka prosvete: “V.D. direktora Gimnazije u Sjenici, Popadić iz Kraljeva, biće sve dok se ne smire strasti“ (VIDEO)

Ministarka prosvete: “V.D. direktora Gimnazije u Sjenici, Popadić iz Kraljeva, biće sve dok se ne smire strasti“ (VIDEO)

Postavljanje Alekse Popadića iz Kraljeva za vršioca dužnosti direktora Gimnazije u Sjenici bila je odluka resornog ministarstva, da to bude “neko sa strane, kako bi se strasti smirile i kako bi se nastavničko veće odlučilo da predloži jednog od ljudi, bez stvaranje zle krvi“, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da “nikakva prijava Ministarstvu prosvete nije došla da bi Ministarstvo moglo da reaguje“, odgovarajući na pitanje novinara i praveći osvrt na incident u Osnovnoj školi “Avdo Međedović“ kada je jedan učenik ranjen.

Predstavnici Minstarstva zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave obišli su vaspitno-obrazovne ustanove finansirane iz budžeta Svetske banke i podržane od strane Vlade Republike Srbije, vrtić u izgradnji pored O.Š. “Bratstvo“, Gimnaziju i “Bratstvo“.

“Dolazak u Novi Pazar je razlog za jednu radost. Razgovaramo o projektima koje smo zajedno uradili i o budućim planovima.

Manja briga za roditelje, kvalitetniji rad za nastavnike, to je ono o čemu razgovaramo da vidimo gde su ta sredstva otišla. Ne sumnjamo da su rezultati vrlo opravdani ali želimo da sami vidimo, razgovaramo sa decom i nastavnicima.

Razgovarali smo i o budućoj saradnji, to je zapravo povod za još ambicioznije programe za budućnost. Ministarstvo prosvete će zajedno sa Vladom podržati takve ambicije Novog Pazara“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona se osvrnula i na nedavni nemili događaj u O.Š. “Avdo Međedović“ koji se dogodio u petak, 21. oktobra u toj školi u novopazarskom naselju Selakovac, kada je jedan učenik osmog razreda zadobio ubodnu ranu tokom svađe u dvorištu škole.

“Škola je poprilično autonomna i razni organi treba da rade svoj posao. Nikakva prijava ministarstvu nije došla da bi ministarstvo moglo da reaguje, ali u svakom slučaju naše inspekcijske službe rade svoj posao“, dodaje ministarka.

Za vršioca dužnosti direktora sjeničke Gimnazije imenovan je Aleksa Popadić iz Kraljeva, profesor geografije, što je stvorilo tenzije u jednom delu javnosti u Sjenici.

Ministarka Đukić Dejanović navodi da u toj sredini “ima mnogo kandidata koji se ne mogu dogovoriti“.

“U sredini gde se procenjuje da postavljanje v.d. direktora može naneti veću štetu nego što će koristiti procesu obrazovanja i vaspitanja, naša odluka je bila da, pošto se ne radi o direktoru nego o v.d. direktoru, licu koje treba da raspiše konkurs pa tek da se bira direktor, da bude neko sa strane kako bi se strasti u školi smirile i kako bi se nastavničko veće odlučilo da predloži jednog od ljudi, a da ne stvaramo zlu krv, što bi rekli naši“, zaključuje.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, ističe svoje zadovoljstvo zbog trenda dobre saradnje sa Ministarstvom prosvete i dodaje da su mnogi projekti odrađeni kako bi se stvorili što bolji uslovi u obrazovanju. On se ovom prilikom osvrnuo i na temu izgradnje osnovne škole u naselju Šutenovac u Novom Pazaru.

“Dobijeni su lokacijski uslovi za izgradnju škole u Šutenovcu, sad je u toku izrada za dobijanje građevinske dozvole i mislimo da ćemo je i dobiti do kraja godine, a nadamo se da ćemo u narednoj godini aplicirati za sredstva jer je iznos visok jer se radi o novoj školi.

Na taj način želimo rešiti problem škole Vuk Karadžić koja je jedna od najbrojnijih škola u Srbiji sa ukupno 1700 đaka“, govori Biševac.

Izjave ministarke možete pogledati u nastavku.

CATEGORIES
Share This