Milić (GIK): “Nema uslova za ponavljanje izbora“ (VIDEO)

Milić (GIK): “Nema uslova za ponavljanje izbora“ (VIDEO)

Na jučerašnjoj sednici Gradske izborne komisije (GIK), predsednik tog organa, Radoslav Milić, istakao je da je na uzorku od 32 odsto i pregledanih 14.380 glasova uočeno 73 greške što je znatno manje od 10%, kako tvrdi opozicija govoreći o nepravilnostima tokom izbora, te da je, kako dodaje, GIK maksimalno izašla u susret zahtevima opozicije ali da ne postoje uslovi za ponavljanje izbora. 

Milić kaže da u skladu sa zakonom, izborne liste koje su osvojile više od 2% glasova imale su pravo pregleda materijala sa pet biračkih mesta, što su i učinile.

„Odgovorili smo na zahtev i omogućili im pregled zapisnika i materijala. Odradili smo to u jednom dobrom tonu, potpisano od svih prisutnih, predstavnika lista i opozicije i pozicije.

Stranke koje su podnele zahtev GIK-u za proveru izbornog materijala su Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Građanski pokret Sandžaka (GPS)”,kaže predsednik GIK-a, Radoslav Milić.

U današnjem izveštaju Gradskoj izbornoj komisiji, detaljno su prezentovani svi koraci, a Milić naglašava:

„Želimo skinuti sa sebe breme sumnji da smo lopovi, da prekrajamo nečiju izbornu volju, da nemamo rezultate, da hoćemo da neko drugi pobedi i tako dalje.

Mogu da kažem da mi je drago što smo sa današnjim danom sve to sa nas skinuli i da se jednostavno po ovim rezultatima vidi da ako je i bilo grešaka te greške nemaju nikakve veze sa Gradskom izbornom komisijom”, ističe predsednik GIK-a, Radoslav Milić.

Današnji zadatak obuhvatio je podnošenje izveštaja Gradskoj izbornoj komisiji, sumirajući aktivnosti od juče.

“Izveštaji su predstavljeni svim članovima komisije i usvojeni, neki su zahtevi usvojeni jednoglasno, dok su drugi prošli sa većinom glasova. Zanimljivo je primetiti da neki od potpisnika izveštaja juče nisu podržali isti taj izveštaj danas, ostavljajući prostor za razmišljanje o eventualnim implikacijama. 

Prikupljeni podaci iz 5% materijala koji se zakonski mogao proveriti što je ukupno petnaest džakova izbornog materijala obuhvataju 32% birača Novog Pazara, s 28,046 biračkih listića pregledanih do poslednjeg papira”, rekao je Radoslav Milić.

Milić ističe da GIK podneo veliki napor u osiguravanju transparentnosti i zakonitosti, s nadom da će ovi rezultati otkloniti sumnje u integritet izbornog procesa.

Podsetimo, juče je na drugom protestu opozicije umalo došlo do masovnog sukobljavanja i tuče između simpatizera stranki koje su najavile protest i pristalica Sandžačke demokratske partije (SDP) u trenutku kada su se okupljeni oko opozicije iz pravca ulice Stevana Nemanja kretali ka trgu Gazi Isa-bega Isakovića prolazeći pored zgrade lokalne samouprave ispred koje su simpatizeri SDP-a gledali utakmicu.

CATEGORIES
Share This