Marić: Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

Marić: Vanredna situacija u pet opština u Srbiji

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

„Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška“, rekao je Marić.

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.

„Do sada smo imali 11 intervencija, a 10 ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu“, izjavio je Marić.

U Raški obustavljena nastava u većini sela

Kako je preneo RTS, obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.  

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava.  

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra.  

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima Zoran Vučićević rekao je za RTS da u Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana i da je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, ali da nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima na planinskim krajevima.  

On je rekao da je stanje u mesnim zajednicama u planinskim krajevima veoma teško, sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra, kao i da se opština obratila Vladi Srbije za pomoć od 10 tona naftnih derivata.

U Ivanjici zavejana većina puteva

U opštini Ivanjica zavejano je 80 odsto puteva iako službe za čišćenje rade bez prestanka, izjavio je zamenik predsednika opštine Momčilo Mitrović.

Oko 6.000 meštana je zavejano u deset ivanjičkih sela.

Najugroženija su sela na obroncima planina Javor i Golija – Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci, Kušići, Kovilje, Katići, Srednja Reka i Bratljevo.

Na planinskom području Ivanjice visina snega je oko pola metra.

Lokalni timovi za delovanje u vanrednim situacija i Crveni krst dostavljaju lekove i hranu meštanima koji su najugroženiji.

Štab za vanredne situacije će tokom vikenda, u zavisnosti od situacije, doneti odluku da li će od ponedeljka biti obustavljena nastava u ivanjičkim školama.

Iz komunalnog preduzeća apeluju na građane da pomere svoje automobile sa trotoara i da čiste sneg ispred svojih kuća.

Izvor: N1, Beta, Fonet

CATEGORIES
Share This