Mali potvrdio: Još dva poskupljenja struje sledeće godine

Mali potvrdio: Još dva poskupljenja struje sledeće godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovoreno da tokom 2023. godine u Srbiji struja poskupi dva puta.

„To povećanje je daleko niže nego što je povećanje cena i struje i gasa koje imate i u Evropi, i u celom svetu. To povećanje je ukalkulisano u prosečan rast inflacije od 11,3 odsto. Imajući u vidu sve to, veoma odgovorno smo projektovali i rast plata i rast penzija. Imamo realan rast oba indikatora u narednoj godini uprkos porastu inflacije“, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Međutim, iz dokumenta koji je objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) a koji se odnosi na nedavno odobreni dvogodišnji stend-baj aranžman, MMF traži da se mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, cena podigne još tri puta – 1. maja i 1. novembra sledeće godine, kao i 1. maja 2024.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je rekao da „Srbija apsolutno nije prezadužena“.

„Da li ćemo morati da budemo aktivni naredne godine kako bismo vratili dugove koji nam dospevaju od pre deset, 15 godina – naravno. To je kontinuirana aktivnost. Kredite koje uzimamo koristimo za investicije, a ne kao što je bilo od 2008. do 2012. godine za potrošnju. S druge strane, i vraćamo neke kredite“, rekao je Mali.

 

N1

CATEGORIES
Share This