Majke Srebrenice: Novi Pazar je naš drugi dom

Majke Srebrenice: Novi Pazar je naš drugi dom

U poseti Novom Pazaru, majke Srebrenice juče je dočekao gradonačelnik ovog grada, Nihat Biševac. One ističu da je Novi Pazar njihov “drugi dom“, dodajući da “ovakvi susreti polako postaju tradicija“. 

Spomen obeležje i plato nazvan po Hatidži Mehmedović, rahm. predsednici ovog udruženja, podignut je u centru Novog Pazara, iza Kulturnog centra, kako bi se odao počast njenoj predanosti i hrabrosti. Ovaj plato je podignut 2018. godine, a njegov centralni deo čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini. Plato su tada zajedno otvorili gradonačelnik Nihat Biševac i predsednica Udruženja „Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić.

Ova podrška iz Novog Pazara je postala sastavni deo priče majki Srebrenice, koje s ponosom ističu da su uvek naišle na razumevanje i podršku lokalnih građana.

U znak dalje podrške, Gradsko veće je usvojilo predlog gradonačelnika za finansijsku podršku izgradnji doma za majke Srebrenice u Potočarima. Ovaj dom će im pružiti neophodnu negu i pažnju, odajući počast njihovoj izdržljivosti i borbi koju vode.

Ovaj susret je naglasio važnost podrške i solidarnosti u postizanju istine i pravde.

Podsećanja radi, odlukom Skupštine Novog Pazara o proglašenju 11. jula Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici koja je usvojena pre osam godina, u ovom gradu se na ovaj dan sprovode odredbe koje važe tokom dana žalosti. Pitali smo građane Novog Pazara šta za njih predstavlja ovaj datum.

CATEGORIES
Share This