Loše navike vozača – brza vožnja, nedisciplina, vređanje…

Loše navike vozača – brza vožnja, nedisciplina, vređanje…

Novo istraživanje bacilo je svetlo na razne loše navike vozača u 11 evropskih zemalja pa tako ispada da Nemci i Šveđani prebrzo voze, dok su Grci za volanom nedisciplinovani i nagli, piše AFP.

Istraživanje koncesionara Fondation Vinci Autoroutes pokazuje da je 89 odsto ispitanih evropskih vozača priznalo da vozi brže od propisanog ograničenja, a najbrži za volanom su se pokazali Nemci i Šveđani – njih čak 93 odsto priznaje da često ne poštuju pravila o maksimalno dozvoljenoj brzini.

Takođe u Švedskoj, čak 78 odsto vozača priznalo je da ne drži bezbednosni razmak između automobila.

Najnedisciplinovaniji su Grci jer njih 49 odsto priznaje da često voze bez vezivanja pojasa, a 28 odsto seda za volan s viškom alkohola u krvi.

Vozači su često i vrlo nepristojni te njih 71 odsto priznaje da su vređali ostale vozače, a 29 odsto Poljaka ne ustručava se da izađe iz automobila kako bi se svađali.

Prema iskustvima vozača ostalih zemalja, njihovi kolege iz mediteranskih zemalja poput Grčke, Španije, Italije i Francuske su „najbezobzirniji“.

Između ostalog, čak 63 odsto Francuza ne daje žmigavac. Španci slove za najživčanije i njih 66 odsto trubi vozačima koji ih nerviraju.

S dolaskom leta i godišnjih odmora, Evropljani imaju velike šanse za sudar jer često tokom vožnje bulje u mobilne telefone i GPS.

Njih 41 odsto namešta GPS tokom vožnje, 30 odsto telefonira ne koristeći „hands-free“ opremu, a 24 odsto ih piše ili čita poruke i e-mailove.

U istraživanju koje je sprovedeno početkom godine učestvovalo je 11.039 osoba.

izvor: N1

foto: pixabay

CATEGORIES
Share This