KUPILI SU KUĆU ZA 1 EVRO U ITALIJI, sada je celi svet saznao šta ih je tamo dočekalo!

KUPILI SU KUĆU ZA 1 EVRO U ITALIJI, sada je celi svet saznao šta ih je tamo dočekalo!

Tokom poslednjih nekoliko godina, lokalne vlasti u nekoliko takvih sela i gradova odlučile su da prodaju upražnjeno imanje za simboličnu cenu (u mnogim slučajevima samo jedan evro), a novi vlasnici moraju da se obavežu na njegovu obnovu.

Nedavno je CNN kontaktirao nekoliko ljudi koji su kupili kuće i proverio jesu li zadovoljni ugovorom.

Među prvima koja je prihvatila ponudu i kupila imanje u sicilijanskom gradu Musomeli bila je 27-godišnja Francuskinja Morgan Gijo. Ona i suprug izdvojili su jedan evro za 50 kvadratnih metara i obavezali se da će obnoviti kuću, a radovi na obnovi su sada gotovo završeni.

„Većinu posla obavljali smo sami i bilo je sjajno videti kako je kuća ponovno oživela“, rekli su supružnici koji će dom u srcu Sicilije koristiti kao kuću za odmor.

„Ovo mesto nas je odmah osvojilo svojim šarmom, meštani su izuzetno prijateljski, a otkup imovine je protekao glatko. Sve se odvijalo bolje nego što smo očekivali – mislili smo da će kuća biti u neredu“, kazali su.

U međuvremenu su se neki kupci opredelili za nekretnine za koje je potrebno izdvojiti malo više novca, ali nisu iziskivale tako veliku obnovu. Među njima je bio i Belgijanac Patrik Jansen, koji je za trosobni dom za koji su bili potrebni samo minimalni radovi na obnovi morao da plati deset hiljada evra.

Poput pomenutog francuskog para, Jansen nije imao problema s navodno preterano komplikovanom italijanskom birokratijom.

„Zapravo me iznenadilo da je kupovina i obnova kuće na Siciliji mnogo jednostavnija nego u Belgiji“, primetio je.

Međutim, Njujorčanin Keni Sančez dao je ponudu za kupovinu kuće u regiji Kampaniji, a da nije stvarno verovao da će ona biti prihvaćena.

Zato ga je više nego iznenadilo kad je obavešten da ga čeka kuća u gradu Zungoli, stotinjak kilometara od Napulja. Otišao je tamo ovog leta i otkrio da ga čeka puno posla, kuća neće biti dostupna barem još nekoliko godina.

„Obnova će trajati tri godine“, rekao je za CNN Sančez, koji je takođe iskusio tamniju stranu uređivanja dokumentacije u Italiji: „Još uvek čekam ugovor o kupoprodaji. Dok ne kupim, ne možemo da počnemo sa sređivanjem“.

Ipak, optimističan je i raduje se trenutku kada će on i njegova porodica moći da provedu odmor u novom italijanskom domu.

„Ovo će biti naš letnji dom“, rekao je i dodao: „Zungoli je prekrasno mesto i drago nam je što smo dobili ovu priliku.“
(informer)

 

CATEGORIES
Share This