Krizni štab: Nema popuštanja epidemioloških mera

Krizni štab: Nema popuštanja epidemioloških mera

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje širenja koronavirusa odlučio je da neće biti ublažavanja epidemioloških mera koje su na snazi, saopštio je posle sednice tog tela epidemiolog Predrag Kon.

Krizni štab održao je sednicu jutros, ali, iako je bilo najava da će biti predloženo ublažavanje nekih, nikakve mere nisu ukinute niti ublažene.

Kon je posle sednice Kriznog štaba novinarima rekao da mere ostaju na snazi, kao i da je primetan blagi porast novozaraženih koji se može povezati sa povratkom sa skijališta i sa prisutnošću britanskog soja čije je prisustvo dokazano u više navrata.

Prepoznali smo da predstojeći praznici jesu dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva, kazao je Kon.

On je naglasio da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

Dr Kon istakao je da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera. To se, kako je rekao odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu i posebno prazničnom – na planinama i skijalištima.

Kon je najavio i da će kontrole biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti.

“Činjenica je da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom“, rekao je Kon i istakao da treba pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera.

Kon je rekao i da članovi Kriznog štaba nisu razgovarali o fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda i Milano, odnosno mogućnosti da se dozvoli publika.

Izvor:N1

Foto:Tanjug / Rade Prelić

RUBRIKE
Podeli