Kosovske institucije od danas bez Srba

Kosovske institucije od danas bez Srba

Zbog jednostranih poteza Prištine, Srbi na severu Kosmeta podneli su ostavke na sve funkcije u lokalnoj samoupravi, pravosuđu, policiji. Srbi na Severu Kosmeta su za mir i ostaju svoji na svome. Od Prištine traže punu primenu Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje jednostrane odluke u vezi sa registarskim tablicama.

Od danas na severu Kosova i Metohije neće biti srpskih policajaca. Oni su u svojim policijskim stanicama u nedelju i formalno podneli ostavke. U tekstu ostvke navode da ostavku podnose svojevoljno iz ličnih i moralnih razloga.

Osim u policijskim stanicama srpskih policajaca neće biti ni na administrativnim punktovima „Jarinje“ i „Brnjak“ koje su napustili juče posle podne.

Srba od danas neće biti ni u drugim institucijama i službama formiranim po Briselskom sporazumu. Pravosusdni organi ostali su bez sudija i tužilaca, lokalne samouprave bez administracije i službenika jer su ostavke podneli i opštinski i administrativni službenici.

Uprkos nezadovoljstvu Srba politikom vlade u Prištini na severu KiM je ovih dana mirno a jutros je nastava u školi počela redovno, otvorene su i zdrastvene ustanove, a prodavnice su dobro snabdevene.

Za nastalu krizu u odnosima ovdašnjih Srba i vlade u Prištini očekuju se diplomatska i politička rešenja.

Američka ambasada u Prištini zatražila je od Aljbina Kurtija da odmah uspostavi Zajednicu srpskih opština. Iza ambasade traže od Srba da se vrate u institucije upozoravajući da trenutni sporovi, kako kažu, imaju kapacitet da dalje eskaliraju na terenu.

Aljbin Kurti je na sinoćnoj sednici Vlade u Prištini rekao da se „zakonitost i ustavnost ne mogu kompromirtovati dok dijalog i institucije nemaju alternativu“.

Kurti je ponovio poziv Srbima da ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske institucije koje kako je rekao služe svima bez razlike.

Protest Srba usledio je na potez Prištine da, bez prethodnog dogovora, ukine KM tablice i počne kažnjavanje onih koji svoje automobile ne žele da registruju na RKS tablice.

RTS

 

CATEGORIES
Share This