Brnabić: Ako se traži nezavisnost Kosova, EU mora da menja pregovaračku poziciju

Brnabić: Ako se traži nezavisnost Kosova, EU mora da menja pregovaračku poziciju

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da ukoliko se od Srbije traži priznanje nezavisnosti Kosova zarad članstva u Evropskoj uniji (EU), onda bi zvanična pregovaračka pozicija EU za Srbiju trebalo da bude promenjena, što bi možda bilo teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo.

„Čuli smo juče da Srbija ne bi trebalo da bude iznenađena što sve više ljudi iz EU naglašava da ona ne može postati članica Unije ako ne prizna nezavisnost Kosova“, rekla je Brnabić na sesiji Prespanskog foruma za dijalog na Ohridu.

Time se menjaju ciljevi, rekla je Brnabić i naglasila da su takve izjave došle od hrvatskog predsednika Zorana Milanovića ili nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beogradu.

To je drugačije od onoga što imamo u zvaničnoj pregovaračkoj poziciji EU za Srbiju, rekla je Brnabić i publici pokazala zvaničnu poziciju EU i poglavlje 35 koja govori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a Kosovo je označeno fusnotom.

Objašnjavajući fusnotu, Brnabić je pročitala da se u dokumentu govori o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova “u skladu sa ovim pregovaračkim okvirima”, ali bez pominjanja priznanja.

U dokumentu se pominje rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 koja govori da je Kosovo integralni deo Srbije, odnosno garantuje se teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama.

Nije da Srbija čuje nešto novo, ali nikad zvanično od bilo koga iz EU da će to biti zahtev da bi se pridružila Uniji, rekla je Brnabić i naglasila da bi u tom slučaju pregovaračka pozicija EU morala biti promenjena.

Pretpostavljam da će to biti teško zbog pet država članica koje ne priznaju Kosovo, konstatovala je ona.

Brnabić je ukazala na politiku duplih standarda, odnosno, kako je rekla, čak i licemerje pojedinih članica Unije i da je to u slučaju rata u Ukrajini sada vrlo jasno.

“Kada se kunemo, a Srbija se slaže sa tim, u teritorijalni integritet međunarodno priznatih država kao svetog mesta u međunarodnom pravu, integritet zemalja poput Srbije i Ukrajine, onda da se podsetimo 1999. godine i 2008. godine, kada integritet Srbije nije bio važan brojnim zemljama koje danas čuvaju integritet Ukrajine svime što imaju”, predočila je Brnabić.

Vrlo je kompleksna situacija, koja će otežati proces proširenja EU, jer niko ne želi da pogleda sebe u ogledalo i kaže – prekršili smo integritet međunarodno priznate zemlje i ne znamo šta ćemo sa tim presedanom, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je za Beograd važan proces dijaloga i normalizacija odnosa sa Prištinom, jer njena ekonomska budućnost i održivi razvoj i mesto od EU zavisi od toga.

Izvor: N1

RUBRIKE
Podeli