Korona zombiji: Jedini film o virusu snimljen tokom pandemije

Korona zombiji: Jedini film o virusu snimljen tokom pandemije

Full Moon Features
Virus koji potiče iz fabrike supe od slepog miša, zombiji koji nose maske, Vuhan – svega toga ima u ovom filmu.

Možda zvuči kao šala, ali igrani film o Kovid-19 pandemiji već postoji i zove se Korona zombiji (Corona Zombies).

Iako je iz naslova jasno da ovo delo nije u potpunosti zasnovano na istinitim događajima, u pitanju je jedan od najbrže snimljenih, montiranih i emitovanih filmova, verovatno u istoriji kinematografije.

Američki horor režiser Čarls Bend ideju za film dobio je sredinom marta, kada je Svretska zdravstvena organizacija već proglasila pandemiju korona virusa.

„Ovo je ludo, napolju je strašnije od svakog filma koji sam snimio”, kaže Čarls za BBC na srpskom.

„Izgleda kao neka invazija, osim što smo svi kod kuće i nema eksplozija, nema ničeg, kao da su u pitanju nevidljivi vanzemaljci.”

A kako je izgledalo snimanje u karantinu, da li su opasniji zombiji ili respiratorni virus i šta sve možete da uradite od kuće kada ste kreativni, Čarls Bend otkriva u ekskluzivnom i pomalo neobičnom intervjuu za BBC na srpskom.

Kamera u karantinu

I sama priča o nastanku Korona zombija deluje kao scenario za film.

Ideju da napravi film o ljudima koji se zaraze korona virusom i pretvore u zombije Čarls je dobio 13. marta. Ni manje ni više – nego na petak trinaesti.

„Ideje za filmove obično naiđu kada zastanete i malo razmislite, ali ovo je jedan od onih filmove za koji sam ideju dobio u toku noći”, kaže Čarls, koji još uvek čuva papir na kom je zapisao osnovne teze.

„Bilo je mračno i napisao sam sebi samo neke podsetnike – Korona zombiji, uradi to, neka bude zabavno.”

Već sledećeg dana počeo je da piše scenario, organizuje snimateljske i glumačke ekipe.

korona zombiji

Full Moon Features
Reditelj Čarls Bend (levo) sa glumicom Kodi Rene Kameron (sredina) i zombijem zaraženim korona virusom.

Nedelju dana kasnije, 20. marta, sve je bilo spremno za lupanje klape. Međutim, Los Anđeles je tog dana ušao u karantin.

„Bilo je čudno voziti praznim putem, nije bilo nikoga na ulicama.”

I kada usred pandemije kažete nekome da počinjete da snimate film, otprilike znate kakvu reakciju možete da očekujete.

„Svi su mislili da sam lud, ali bila je izuzetno mala ekipa, nosili smo maske i snimali smo zapravo samo jedan dan.”

Na setu je bila samo jedna glumica, Kodi Rene Kameron, koja tumači ulogu Barbi, devojke koja živi u kamp prikolici u Santa Monici i otkriva korona zombije zaražene virusom Kovid-19 kako šetaju među živima.

„To je bio jedini rizičan dan, sve ostalo je rađeno od kuće”, kaže Čarls.

Tri nedelje nakon prvog i jedinog dana snimanja, film je imao premijeru na striming servisu Čarlsove produkcijske kuće Full Moon Features.

„Ovo je svakako film koji sam najbrže snimio. Pre nekoliko godina, kada smo snimali i montirali na traci, ovako nešto nije bilo moguće.”


Ko je Čarsl Bend?

Ljubitelji horor komedija B produkcije svakako su upoznati sa radom ovog reditelja, koji je režirao 60 i producirao više od 300 filmova.

Kada skrolujete kroz njegov IMDB profil, kao da listate telefonski imenik ili neku birokratsku arhivu. Toliko naslova.

Čarls Bend stoji iza nekih od kultnih filmova osamdesetih i devedesetih poput Trancers, Pupet Master i Ghoulies, dok su tokom dvehiljaditih njegov rad obeležili serijali Evil Bong i Gingerdead Man.

Ako pripadate mlađoj publici – verovatno se sećate Aleksa Benda, pevača grupe The Calling, onog plavušana sa stranica Bravo časopisa. Pa ovo je njegov tata!


korona zombiji

Full Moon Features
Nošenje maski je obavezno za sve, pa i za zombije

O čemu se zapravo radi u Korona zombijima?

Radnja prati dve devojke, Barbi i Kendru, koje baš i ne shvataju šta se dešava u svetu i koliko je pandemija korona virusa ozbiljna.

Srećom, korona zombiji su samo plod mašte Čarlsa Benda, ali u filmu postoje neke reference na događaje iz stvarnog života.

Na primer, u filmu, korona virus potekne iz Skembel fabrike supa sa ukusom slepog miša, što je aluzija na čuvenu američku marku konzervirane hrane Kembel.

Barbi upozna članove Korona odreda, koji se bore protiv zombija. Pretpostavimo da je to aluzija na krizne štabove koje svaka država trenutno ima.

U filmu takođe ponestaje toalet papira, zombiji nose zaštitne maske i insistira se na socijalnoj distanci.

„Vuhan? Obožavam tu rep grupu”, izgovori Barbi u jednom trenutku.

Čarls kaže da je u životu doživeo svašta, ali da se u 40 godina njegove filmske karijere u stvarnosti nije dogodilo ništa toliko važno da bi o tome snimio film.

Sve do korona virusa.

„Uvek sam se bavio čudovištima, izmišljenim likovima, ali nikad aktuelnim događajima iz stvarnog sveta. Ovo je delovalo idealno i bilo je teško propustiti ovakvu priliku.”

korona zombiji

Full Moon Features
Kodir rene Kameron

Polomljeni štap i pokidani kanap

Kada je snimanje napolju završeno, bilo je potrebno nabaviti ostatak materijala čime će se ispuniti film.

„Kodi je jedina bila na setu, druga glumica je bila na telefonu, a svi ostali su radili od kuće”, objašnjava Čarls.

Kako se film bavi ljudima koji nisu shvatili opasnost novog virusa, korišćeni su snimci vesti iz perioda kada ja Kovid-19 delovao benigno.

„Imamo snimke tinejdžera iz Majamija na prolećnom raspustu koji misle da ne mogu da se zaraze i predsednika Donalda Trampa koji izgovara neke stvari zbog kojih verujem da se sada kaje.”

Za potrebe filma su iskoristili 35 minuta starog italijanskog zombi horora Hell of the Living Dead.

„Imali smo 11 glumaca koji su nasnimili dijaloge koje smo posle morali da nalepimo. Neki glumci su se čak snimali na telefonima, gledajući sliku na kompjuteru.”

„Zatim je montažer morao to da uklapa i mislim da je čovek osedeo zbog ovog projekta”, kaže Čarls.

„Moramo pronaći humor u svemu ovome”

Iako su Korona zombiji horor komedija, Čarls očekuje i negativne komentare na njegov poslednji film.

„Svakako ćemo dobiti i neke loše kritike, jer ljudi smatraju da nije u redu da se šalimo s ovom situacijom, ali većini se sviđa”, kaže reditelj.

„Moramo naći humor u svemu ovome, jer smo već nedeljama kod kuće i brinemo o nekim ludim stvarima, poput toalet papira i maramica.”

Film je od 10. aprila dostupan na striming servisu kuće Full Moon Features, i poslužio je kao dobra reklama da se poveća broj korisnika.

„Kada su video klubovi nestali, režiserima B produkcije poput mene je bilo teško da dopru do publike, ali zahvaljujući striming servisima, gledaoci ponovo otkrivaju filmove koje su voleli kao deca.”

korona zombiji

Full Moon Features
Čarls Bend

Pandemija ograničava stvaralaštvo, ali ga ne sprečava

Čarls je trebalo da snima film u Hrvatskoj u maju, ali pandemija korona virusa je prekinula taj, kao i druge filmske projekte širom sveta.

„Lakše boriti sa zombijima. Vidite ih, otkinete im glavu i oni su gotovi. Dok je ova pandemija nevidljiva, ne znamo puno o njoj. Nema granica za ovaj virus.”

Pošto je možda jedini režiser koji je snimanje filma započeo i završio u toku pandemije, Čarls ima savet za reditelje.

„Pre svega – čuvajte se. Ali postoji dosta ideja koje mogu da se urade na bezbedan način, dok nam ne bude dozvoljeno da se ponovo normalno krećemo.”

Što se njega tiče, nastaviće da stvara. Barbi i Kendra već kreću u novu avanturu – probaće da spasu Kralja tigrova, junaka Netfliksovog hit dokumentarca koji je pogledalo 64 miliona ljudi.

Premijera je zakazana za 30. maj.

„Moramo nastaviti da budemo kreativni, a danas sadržaj može lako da dođe do ljudi, preko striming servisa, Jutjuba i sličnih platformi”, kaže Čarls.

„Da se ovo desilo sedamdesetih, ne bi moglo da funkcioniše. Zamislite da ste kod kuće i da nemate šta da gledate, mislim da bi to bila prava katastrofa.”

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli