Korona virus: U novu kovid bolnicu u Kruševcu primljeni prvi pacijenti

Korona virus: U novu kovid bolnicu u Kruševcu primljeni prvi pacijenti

FONET

Nova kovid bolnica sa mestima za 500 pacijenata otvorena je u Kruševcu, u danu kada Srbija beleži više od 300.000 slučajeva korona virusa od početka epidemije.

„[Ovim] ćemo pokriti ne samo Kruševac, već i severni deo Raškog okruga, značajni deo Moravičkog, te i južnog dela Šumadijskog okruga, ali i Topličkog”, rekao je na otvaranju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon ustanove u Batajnici otvorene početkom decembra, ovo je druga bolnica koja bi trebalo da rastereti zdravstveni sistem, koji beleži veliki broj novih slučajeva zaraze svakog dana.

Prema poslednjim podacima, u bolnicama u Srbiji je više od 9.600 obolelih od Kovida-19.

Koje sve bolnice su u kovid sistemu i koliki su kapaciteti, novinari BBC na srpskom nisu uspeli da saznaju u Ministarstvu zdravlja.

Na otvaranju kruševačke bolnice predsednik Vučić je rekao da će u njoj raditi 600 lekara, sestara i drugog medicinskog osoblja.

Agencija Beta javila je da su u kruševačku Kovid bolnicu u ponedeljak ujutro primljeni prvi pacijenti.

U toj zdravstvenoj ustanovi je Beti rečeno da su spremni i da u toku dana se očekuju novi prijemi,

„U toku prepodneva imali smo dva prijema, a imamo još desetak najavljenih prijema pacijenata iz Kruševca i Kraljeva”, rekao je koordinator Kovid bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović.

Napomenuo je da je „najbitnije da u bolnici ima dovoljno mesta”, odnosno da mogu da budu zbrinuti pacijenti kod kojih za to postoji potreba.

U početku će lekari u njoj raditi zajedno sa zaposlenima iz Kliničkog centra Niš.

Ona treba da smanji pritisak na taj centar, u kome su u prvom talasu epidemije zbrinjavani pacijenti iz ovog dela Srbije sa teškom kliničkom slikom.

Predsednik Vučić na otvaranju bolnice u Kruševcu

FONET
Predsednik Vučić na otvaranju bolnice u Kruševcu

Od 500 bolničkih mesta, 150 je za intenzivnu negu a 350 za poluintenzivnu, izjavio je direktor bolnice u Kruševcu Vladan Cvetanović.

Cvetanović je objasnio da je bolnica osmišljena i prilagođena kovid pacijenatima, odnosno da se tačno zna kuda se oni kreću, a kuda zaposleni.

„Važno je da osoblje sve vreme bude zaštićeno”, rekao je on.

U bolnici se pored odeljenja inezivne i poluintezivne nege nalaze i prijemno trijažno odeljenje, savremeni dijagnostički centar i laboratorija.

Vučić je na otvaranju naveo da će bolnica imati „150 monitora i respiratora”.


Bolnice u kovidsistemu

Među zdravstvenim ustanovama koje su ušle u kovid sistem su Specijalna bolnica u Mataruškoj Banji, Vojna bolnica u Nišu i Institut za ortopediju Banjica.

U kovid sistem su u novembru vraćene Zemunska bolnica, KBC Zvezdara, KBC Dragiša Mišović, KBC Bežanijska kosa, Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj, Klinika za pulmologiju i Klinika za grudnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, Niška banja, banje Selters i Koviljača, Vojna bolnica u Nišu, opšta bolnica u Pirotu.

U Štark areni postavljena je privremena kovid bolnica, a u iste svrhe ovih dana služi i niški Čair, čačanska Plava hala u Atenici, novosadska Vojna bolnica u Petrovaradinu, Šumadija sajam u Kragujevcu.


bolnica u batajnici

Fonet
Gradilište bolnice u Batajnici u Beogradu

Sistem javnog zdravlja Srbije ima 40.662 bolničke postelje, pokazuju poslednji javno dostupni podaci iz baze Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Poslednji uporedivi podaci kojima raspolaže Evrostat pokazuju da je broj kreveta srpskog javnog zdravlja iznad evropskog proseka – evropski prosek je 541 krevet, dok ih u Srbiji ima 567 na 100,000 stanovnika, što je najviše u regionu.

Međutim, isti podaci pokazuju i da je Srbija daleko ispod proseka EU zemalja kada je u pitanju broj lekara – 296 na 100.000 stanovnika, naspram evropskih 372.

Stanje u Srbiji je, u odnosu na region, najgore kada je u pitanju broj medicinskih sestara i tehničara: 82 na 100.000 stanovnika, naspram evropskih 577, ili 567 u Bosni i Hercegovini.

Baza Evrostata objavljena je u februaru 2020, ali se u analizi koriste podaci iz 2018.

Tekst je ažuriran u ponedeljak, 21. decembra.


Pogledajte kako izgleda preležati Kovid-19 kod kuće:

Borba sa virusom korona: Kako izgleda preležati Kovid 19 kod kuće
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli