Korona virus: Sledeća pandemija bi mogla da bude još smrtonosnija, upozorava izumiteljka vakcine AstraZeneka

Korona virus: Sledeća pandemija bi mogla da bude još smrtonosnija, upozorava izumiteljka vakcine AstraZeneka

Getty Images

Naredne pandemije bi mogle da budu još smrtonosnije od pandemije korona virusa, upozorava naučnica koja je učestvovala u stvaranju vakcine AstraZeneka.

Moramo obezbediti više sredstava za pripremu za pandemije kako bismo izbegli traćenje dosadašnjeg napretka, rekla je profesorka Sara Gilbert za BBC.

Takođe, upozorila je da se vakcine mogu pokazati kao manje efikasne protiv omikron soja.

Ljudi bi trebalo da budu oprezni dok ne upoznamo bolje ovaj soj, dodala je Gilbert.

„Virusi će i u budućnosti ugrožavati naše živote. Istina je da naredni virus može biti gori od ovog. Može biti zarazniji ili smrtonosniji od korona virusa, ili oba.

„Ne smemo da dozvolimo da prođemo kroz sve ovo, a onda shvatimo da su ekonomski gubici ogromni i da ponovo ne izdvojimo dovoljno novca za pripremu za pandemije.

„Ne smemo protraćiti napredak koji smo ostvarili i znanje koje smo stekli tokom ove pandemije”, poručila je ona.

Omikron soj sadrži S protein sa mutacijama koje dovode do toga da se virus lakše prenosi, navela je Gilbert.

„Ali ima i drugih promena i to možda znači da su antitela stvorena vakcinacijom ili zaražavanjem drugih sojeva manje efikasna u borbi protiv ovog soja korona virusa.

„Dok ne saznamo više, trebalo bi da budemo oprezni i da preduzimamo mere kojima bi se usporilo širenje ovog novog soja”, smatra naučnica sa Univerziteta u Oksfordu.

Ipak, smanjen nivo zaštite od infekcije ili razboljevanje sa blagim simptomima ne znači nužno da ste manje zaštićeni od oboljenja sa ozbiljnijom kliničkom slikom ili smrti, dodaje.

Munjevit napredak u dostavljanju vakcina i lekova tokom pandemije bi trebalo da postane standard, smatra Sara Gilbert.

Naučnica dodaje da ne vidi prepreku za stvaranje univerzalne vakcine protiv gripa kojom bi se otklonili rizici od ove bolesti.

Kako bi se ograničilo širenje omikron soja korona virusa, britanska vlada je saopštila da će putnici koji dolaze u ovu zemlju morati da se testiraju na kovid pre polaska.

Od utorka će svi putnici stariji od 12 godina morati da pokažu potvrdu o negativnom PCR testu ili brzom testu koja nije starija od 48 sati.

Ipak, naučnici upozoravaju da je menjanje pravila putovanja kao „zatvaranje vrata štale nakon što je konj već podivljao”.

Nova pravila su uvedena kasno da bi napravila „opipljivu razliku” kod potencijalnog talasa širenja omikron soja u Velikoj Britaniji, smatra profesor Mark Vulhaus.

Omikron se „širi prilično brzo” u ovoj zemlji i, ukoliko se u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi ovaj trend nastavi, taj soj bi mogao da prevaziđe delta soj i postane dominantan, ističe on za BBC.

Vulhaus je član Naučnog tima za borbu protiv pandemije gripa vlade Velike Britanije.

U ovoj državi je zabeleženo 86 novih slučajeva zaraze omikron sojem u nedelju, a ukupno ih ima 246.

Ukupan broj zaraženih svim sojevima virusa tog dana bio je 43,992, a 54 britanskih državljana je umrlo od posledica zaražavanja virusom istog dana.

Sara Gilbert, koja je dobila posebnu titulu ranije tokom godine na svečanosti povodom rođendana kraljice Elizabete Druge, počela je da radi na vakcini protiv korona virusa početkom 2020. godine, kada se virus pojavio u Kini.

Vakcina Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneka je u najširoj upotrebi na svetu i prosleđena je u više od 170 zemalja.

Ova vakcina je u upotrebi i u Srbiji.


Omikron: Kako nastaju novi sojevi virusa i koliko su opasni
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli