Korona virus: Delta Plus varijanta se možda lakše i brže prenosi – kažu britanski stručnjaci

Korona virus: Delta Plus varijanta se možda lakše i brže prenosi – kažu britanski stručnjaci

Getty Images

Novi mutirani oblik korona virusa koji neki nazivaju Delta Plus možda se lakše širi od običnog Delta soja, kažu britanski stručnjaci.

Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu (UKHSA) prebacila ga je u kategoriju „varijanta pod istragom”, kako bi dodatno analizirača ovaj mogući rizik.

Još nema dokaza da izaziva težu bolest.

Naučnici su uvereni da bi postojeće vakcine i dalje trebalo dobro da deluju kako bi zaštitile ljude.

Iako Delta soj i dalje predstavlja većinu slučajeva kovid infekcija u Velikoj Britaniji, slučajevi Delta Plus ili AI.4.2 su u porastu.

Najnoviji zvanični podaci ukazuju na to da je šest slučajeva zaraze upravo ove vrste.

Stručnjaci kažu da je malo verovatno da će nova podvrsta Delta soja uspeti u velikoj meri ili da će odoleti trenutnim vakcinama.

Međutim, zvaničnici kažu da postoje neki rani dokazi da bi ovaj novi soj mogao da imati povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na Deltu.

„Ova podvrsta postala je sve češća u Velikoj Britaniji poslednjih mjeseci, a postoje neki rani dokazi da bi ona mogla imati povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na Deltu”, saopšptila je Agencija za zdravstvenu zaštitu.

Za razliku od Delte, međutim, ona se još ne smatra „zabrinjavajućom varijantom” – najvišom kategorijom koja je dodeljena varijantama prema njihovom nivou rizika.


Pogledajte video: Sve o Delta soju virusa

Korona virus: Sve što znamo o Delta soju
The British Broadcasting Corporation

Hiljade različitih vrsta kovida – ili varijanti – cirkuliše širom sveta.

Virusi stalno mutiraju, pa nije iznenađujuće videti nove verzije.

AI.4.2 je izdanak Delte koji uključuje neke nove mutacije.

Mutacije – I145H i A222V – pronađene su u raznim drugim korona virusima od početka pandemije.

Nekoliko slučajeva je takođe identifikovano u SAD.

Bilo ih je u Danskoj, ali je broj infekcija novim sojem virusa u padu.

Ova varijanta je otkrivena i u Rusiji, gde su uspostavljene neke nove mere zaštite. Glavni grad Moksva ući će u karantin od 28. oktobra, a plan je da traje do 7. novembra.


Neke zemlje, poput Srbije i Velike Britanije, već nude dodatne doze vakcine protiv korona virusa ljudima sa visokim rizikom pred nasjupajuću zimu, kako bi se osigurala njihova potpuna zaštita.

Nema dokaza da će biti potrebno da vakcine budu dodatno izmenjenee radi zaštite od bilo koje od postojećih varijanti pandemijskog virusa.

„Saveti su isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se, a za one koji ispunjavaju uslove, javite se za da primite treću dozu”, rekla je dr Dženi Heris, izvršna direktorka Agencije za zdravstvenu zaštitu Velike Britanije.

„Nastavite da budete obazrivi.

„Nosite masku u prepunim prostorima, a pri susretu sa ljudima u zatvorenom prostoru otvorite prozore i vrata da provetrite prostoriju.

„Ako imate simptome, uradite PCR test i izolujte ga kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat”, savetuje britanska lekarka.


Možda će vas zanimati i video o leku o kojem mnogi pričaju – ivermektinu

Ivermektin: „Magični lek” ili lažna nada
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli