Zlatara Elmaz
Korona virus, Britanija i premijer: Pred Borisom Džonsonom prelomna nedelja – istražuje se žurka u Dauning stritu u vreme kovid karantina

Korona virus, Britanija i premijer: Pred Borisom Džonsonom prelomna nedelja – istražuje se žurka u Dauning stritu u vreme kovid karantina

PA Media
Boris Džonson je naložio pokretanje interne istrage koju vodi Sju Grej.

Boris Džonson suočava se sa prelomnom nedeljom premijerskog mandata, pred objavljivanje izveštaja o navodnim žurkama održanim u Dauning stritu tokom opšteg zaključavanja u zemlji.

Očekuje se da će državna službenica Sju Grej obelodaniti nalaze istrage ove nedelje – iako tačan datum još nije objavljen.

U ponedeljak je bivši premijerov pomoćnik Dominik Kamings rekao da je poslao pismeni dokaz Sju Grej, ali da se neće sastati sa njom.

Istovremeno će se sa policijom sastati i viši torijevski zvaničnik Vilijem Vreg – koji tvrdi da su poslanici koji žele da svrgnu premijera „ucenjeni”.

Vreg, predsednik Odbora za javnu administraciju i ustavna pitanja donjeg doma Parlamenta, izneo je optužbe prošle nedelje i savetovao kolege koje se osećaju ugroženo da se obrate policiji.

On je rekao da želi da prepusti istragu „ekspertima” umesto Broju 10, ali je Dauning strit saopštio da nije primetio nikakve dokaze za ponašanje koje on navodi.

Grej – koja je trenutno stalna sekretarica u Kabinetu – istražuje niz navoda o žurkama održanim u Dauning stritu koje su kršile stroga pravila zaključavanja.

Njen izveštaj je „najveća pretnja” po premijerski položaj Borisa Džonsona u nedelji za koju se očekuje da će biti od velikog značaja za njegovu vladu, kaže politička urednica BBC-ja Lora Kensberg.

Ona kaže da mnogi poslanici doživljavaju izveštaj Sju Grej kao ključni dokaz koji će im pomoći da donesu odluku da li je došlo vreme da se okonča Džonsonova vlast.

Premijer je navodno odlučan da se bori za vlastiti položaj – smatrajući da nigde nije pogrešio.

Do sada se šest poslanika Konzervativne stranke javno izjasnilo da će glasati o nepoverenju Borisu Džonsonu.

Ali smatra se da je više njih već predalo pisma ser Grejemu Brejdiju, predsedniku odbora poslanika koji nemaju funkciju u parlamentu iz 1922. godine, koji organizuje torijevska nadmetanja za liderski položaj.

Ako budu predata 54 pisma, pokrenuće se postupak za izglasavanje nepoverenja koji može da se završi izborima za liderski položaj.

Novi izazov za Borisa Džonsona javio se tokom vikenda posle tvrdnji konzervativne poslanice Nusrat Gani da je jedan od razloga naveden za njen otkaz kao ministarke 2020. godine bio taj što je muslimanka.

Premijer je naredio kabinetu da istraži slučaj.

Civil servant Sue Gray

Reuters
Sju Grej vodi istragu o navodnim žurkama u Dauning stritu tokom zaključavanja

Prema medijskim napisima, održano je navodno 16 skupova ili u Broju 10 – gde premijer živi i radi – ili u drugim ministarstvima vlade tokom pandemije korona virusa.

Londonska gradska policija nije komentarisala napise da su saslušani policajci na dužnosti koji su čuvali Dauning strit u vreme održavanja ovih skupova.

Među događajima koje istražuje Sju Grej je i baštenski koktel u Dauning stritu 20. maja 2020. godine, dok su na snazi bile zakonska mere i smernice za ograničenje širenja korona virusa.

Džonson je istakao da je to bio „poslovni sastanak” i dodao da je ostao 25 minuta da bi se zahvalio zaposlenima na njihovom trudu.

Grej se bavila i sa dva događaja održana 16. aprila 2021. – u noći pred sahranu kraljičinog muža, princa Filipa, koji je imao titului vojvoda od Edinburga.

Dauning Strit broj 10 već se izvinio Bakingemskoj palati za ova dva događaja iz aprila.

Grej je zamoljena da se pozabavi prirodom i namenom tih okupljanja, među kojima i ko je njima prisustvovao, „sa posebnim osvrtom na pridržavanje smernica koje su bile na snazi u to vreme”.

Nalog za pokretanje interne istrage izdao je Džonson koji je dao zadatak Sju Grej – od koje se zahteva da bude nepristrasna – i koja će izveštaj podneti njemu.

Muslimanska ministarkaJoš nije zakazan datum za istragu Kabineta povodom tvrdnji Nusret Gani.

Ona je postala prva muslimanska ministarka koja je govorila u donjem domu Parlamenta kad je imenovana za položaj u Ministarstvu saobraćaja 2018. godine.

Ali ona je za Sandej tajms izjavila da joj je, kad je zatražila obrazloženje zašto je izgubila taj posao, rečno da je „kao problem navedeno njena vera, odnosno muslimanstvo”.

Šef poslaničkog kluba konzervativaca Mark Spenser izjavio je da su optužbe „potpuno netačne i klevetničke” i negirao da je bilo kada upotrebio reči koje je navela Gani.

Premijer Boris Džonson je naložio kabinetu pokretanje istrage povodom tvrdnji Nusret Gani.

Ona je pozdravila istragu.

„Istraga mora da obuhvati sve što je izrečeno u Dauning stritu i što je izrekao šef poslaničkog kluba”, rekla je ona.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

RUBRIKE
Podeli