Kočović: Botovi imaju veliku moć (VIDEO)

Kočović: Botovi imaju veliku moć (VIDEO)

Botovi su osobe koje zastupaju odredjene stavove koje imaju za cilj da utiču na javno mnjenje, rekao je dugogodišnji novinar Nikola Kočović.On dodaje da to mogu biti osobe na funkcijama, botovi sa licem, kao i imaginarni likovi iza tastatura. Kočović kaže da Srbiju doživljava kao botovsku državu i smatra legitimnim imati botovsku armiju.

Kočović ističe jasnu razliku između botova u ražličitim političkim partijama, i dodaje da je to sistem na kom velike političke partije itekako rade:

“Evo dešava se da je vladajuća ogromna jedna Srpska napredna stranka koja ima 700 000 članova ili koliko već, da su oni usavršili taj sistem a da smo mi u Novom Pazaru žargonski obrnuli igricu. Mi smo imali u Novom Pazaru da je bot nosilac jedne izborne liste, da je to jedan facebook profil koji je bio nosilac odnosno nosio je izbornu listu na izborima za Bošnjačko nacionalno veće i da je to jedan klasičan primer bota. To je stranica koja se aktivira kada je potrebno, pred izbore, bila je neaktivni nekoliko meseci i ovih dana se ponovo aktivirala pred kampanju.”

U razgovoru na pitanje kako botovi utiču na javno mnjenje Kočović ističe važnost i nedostatak medijske pismenosti u Srbiji, a naročito na našem području:

“Moramo da imamo u vidu da su ljudi u Srbiji i u Novom Pazaru medijski nepismeni, da su tehnološki nepismeni i to zaista mislim. Možemo da tvrdimo da je moć botova velika. Dešava se meni često da kao nekad što je bilo da je to što se pojavilo na televiziji i u medijima tačno, uklesano u kamenu i to je 100% istina, tako da i sada mi mnogi kažu pročitao sam, objavio je neko na društvenim mrežama i kad ja pitam ko je objavio dobijem odgovor “ne mogu da se setim, ali čim je to objavljeno što bi neko lagao i iz kojeg interesa bi neko napisao za nekog da je ukrao nešto” i onda vidiš koliko osoba neće da razmišlja uopšte.”

Celokupnu emisiju možete pogledati na našem facebook ili youtube kanalu, gde su politikolog Fahrudin Kladničanin, novinar Nikola Kočović i Aladin Paučinac ispred Inicijative slobodnih gradjana govorili o tome da li u Sandžaku ima botova. U emisiji možete čuti i mišljenje predstavnika tri najveće političke stranačke partije u Sandžaku o botovima.

CATEGORIES
Share This