Kladničnin: Pitanje jedinstva IZ nije pitanje koje će se rešiti unutar BNV (video)

Kladničnin: Pitanje jedinstva IZ nije pitanje koje će se rešiti unutar BNV (video)

Bošnjačko nacionalno vijeće, (BNV) kao jedna važna institucija bošnjačkog naroda u Srbiji, može u okviru svojih mogućnosti da pruži prostor i pomogne društveni dijalog različitih aktera unutar Islamsle zajednice, da bi se problem jedinstva u Islamskoj zajednici rešio, rekao je za A1 politikolog Fahrudin Kladničanin.

On dodaje da stvaranje jedinstva u Islamskoj zajednici isključivo je dogovor koji se mora odvijati unutar Islamskih zajednica, moraju ga voditi verska lica. Kako i na koji način će verska lica usaglasiti svoje stavove, videće se. 

„Pitanje jedinstva Islamske zajednice, nije pitanje koje će da se reši unutar BNV, ali ono može da bude akter koji podržava taj proces, koji se neće mešati, koji neće biti remetilački faktor i koji neće biti svrtan na jednu ili drugu stranu, već će imati neutralnu poziciju, da ima ista prava kao što ima i Srpska pravoslavna crkva“, istakao je Kladničanin.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) će biti akter koji će podržati proces ovih dveju stranaka.

„Koliko god da deluje banalno, ovaj sporazum ima jednu istorijsku važnost, jer je Stranka pravde i pomirenja (SPP) uspela da u instituciji, koja je  pre mnogo godina istakla da Mešihat islamske zajednice  više ne postoji, nametne pitanje jedinstva Islamske zajednice, kao imperativ i to je za SPP važan uspeh, a BNV će biti samo akter koji će podržati taj proces“, naglašava politikolog.

Kako dalje navodi, Sandžačka demokratska partija (SDP) je insistirala na jedinstvu Islamske zajednice, a Memić  je imao posetu Muftiji Dudiću, te se ne može zanemarivati politička i društvena realnost.

Mora se uvažavati politička realnost i kao politički akteri moraju biti svesni da samo na taj način, „svesno“, mogu da teže ka tome da podignu te procese, da Islamska zajednica bude stabilna i da ona ima ista prava, kao što ima i Srpska pravoslavna crkva, zaključio je Kladničanin.

Podsećanja radi, Stranka demokratske akcije Sandžaka (SDA) i Stranka pravde i pomirenja (SPP) potpisale su sporazum o formiranju novog saziva za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), a nakon što su ove dve stranke potpisale sporazum, nositeljka liste “SPP – dr Misala Pramenković” i bivša potpredsednica te stranke Misala Pramenković izabrana je za novu predsednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Aiša Alić

CATEGORIES
Share This