Kisić Tepavčević: Novi Pazar svetla tačka demografije Srbije

Kisić Tepavčević: Novi Pazar svetla tačka demografije Srbije

Predstavnici ovog Ministarstva ističu da je zadovoljstvo biti u Novom Pazaru, “gradu divnih ljudi i izuzetnih domaćina i gradu koji je odličan primer demografskih tendencija“, i da kontinuirano prate demografske pokazatelje u našoj zemlji.

“Moram da kažem da je Novi Pazar uvek svetla tačka kada su u pitanju demogindikatori. Kada gledamo ukupan porast broja stanovnika na osnovu popisa 2022. godine, retki su, nažalost delovi u našoj zemlji gde je registrovan porast stanovnika. Upravo smo danas i došli u Novi Pazar da vidimo na koji način je to postignuto, koja je tajna uspeha. Upravo iz tog razloga danas ćemo posetiti nekoliko žena preduzetnica, zato što je ovaj grad i grad gde je žensko preduzetništvo izuzetno jako i postaje sve jače tako da ćemo posetiti par žena koje uspevaju da usklade izuzetno uspešne karijere i materinstvo. Znamo da sigurno nije jednostavno ali vidimo da je itekako moguće. S obzirom da je cilj naših aktivnosti da nas bude što više i da se u svakom delu naše zemlje ore dečiji osmesi, ovakve posete i ovakva iskustva su nam od ogromnog značaja, a ono što je sigurno jeste da ćemo se vrlo brzo videti u Novom Pazaru“, na današnjem sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave rekla je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac dodao je da je podrška Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Vlade Republike Srbije jako značajna kada je reč o rešavanju i unapređivanju mnogih pitanja.

“Činjenica da je Novi Pazar jedan od gradova koji beleži najveći porast u broju stanovnika i da podrška ovog ministarstva doprinosi ovim rezultatima. Saradnja je veoma značajna, pogotovu briga o porodici, odrastanje, briga o najmlađima jer porodica je stub svakog društva. Briga o porodici i o najmlađima koju nam pružaju je pomoć kako bismo imali ovakve rezultate. Mi imamo izazove da zadržimo ovaj trend i sigurno da ima dosta izazova, a pre svega velika migracija mladih. Tu nam je iskustvo i znanje koje imaju od velike pomoći, mladima i pre svega ženama koje se odluče da samostalno započnu svoj posao, zaposlenje i brigu o deci“, istakao je gradonačelnik.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, prema rečima ministarke, izradilo izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koje predviđaju nova prava za žene preduzetnice. Pored ostalog, predloženim izmenama je predviđeno da žene preduzetnice imaju pravo na porodiljsko bolovanje u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete, kao i da očevi koji su u radnom odnosu, a čije su supruge preduzetnice, nakon tri meseca od rođenja deteta, mogu da koriste pravo na odsustvo radi nege deteta.

Podsećanja radi, tri žene iz tri različita grada Sandžaka uspele su da pokrenu svoje biznise i učine da  njihove firme postanu vodeće u njihovim delatnostima. Elmedina, Azra i Tamara kažu da je potrebna samo dobra ideja, a da će tu ideju imati ko da prepozna i podrži. U njihovom slučaju finansijer je bio isti – EU Pro koji godinama unazad daje bespovratna sredstva za vaš biznis.

 

CATEGORIES
Share This