Zlatara Elmaz
Kašalj, svrab u nosu ili blagi bol u grlu, prvi su simptomi korona virusa koji trenutno hara Srbijom-za nedelju dana 20 novozaraženih

Kašalj, svrab u nosu ili blagi bol u grlu, prvi su simptomi korona virusa koji trenutno hara Srbijom-za nedelju dana 20 novozaraženih

Tokom prethodna 24 časa u Novom Pazaru je potvđeno prisustvo korona virusa kod šest osoba iz ovog grada, rečeno je za A1 u Zavodu za javno zdravlje Novi Pazar.
Podaci ovog zavoda pokazuju da je od 94 urađena PCR testa, virus potvđen i kod jedne osobe iz opštine Tutin.

Takođe, saznajemo da je u prethodnih nedelju dana u Domu zdravlja urađeno 186 PCR testova, od kojih su pozitivni rezultati bili kod 20 osoba.

Iz ove ustanove kažu da je trenutna epidemiološka situacija u Novom Pazaru nestabilna i da je već nekoliko poslednjih nedelja u porastu broj novozaraženih, kao i prvih pregleda.

A evo šta treba da znamo o ovom soju korona virusa koji je sada prisutan:

Čak i kada su simptomi kovida blagi, a „brzi“ test negativan, izolacija je neophodna minimum pet dana. Zvanično trajanje izolacije, inače, je sedam dana od prvog pozitivnog testa.

Pet dana izolacije plus  još pet dana nošenja maske na licu.

Kašalj, svrab u nosu ili blagi bol u grlu, prvi su simptomi korona virusa koji trenutno hara Srbijom.

Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Mladi se zaražavaju isto kao i stariji, ali kod njih je najčešće klinička slika blaža od gripa i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, gušobolja koja traje dan ili dva.

RUBRIKE
Podeli