Kako su novopazarski studenti “pregrmeli” olujno nevreme u Beogradu?

Kako su novopazarski studenti “pregrmeli” olujno nevreme u Beogradu?

Nakon vremenskih nepogoda koje su proteklih dana zahvatile veći deo zemlje, studenti iz Novog Pazara koji svoje studije završavaju u Beogradu, daleko od svojih domova, svedočili su olujnom nevremenu i opasnosti koja je svakog trenutka uzimala veći mah. Za portal A1 ističu da su “imali sreće što su izbegli veće posledice”.

Posle snažnog nevremena koje je pogodilo Srbiju, najviše je stradao Novi Sad, a jaka kiša, grmljavina i vetar nisu zaobišli ni Beograd. U olujnom nevremenu bilo je povređenih građana, a dvanaestogodišnje dete iz Novog Sada je izgubilo život. Trenutno se utvrđuje nastala šteta.

“Nevreme je počelo oko 20 časova u sredu veče. Manifestovalo se kroz jak vetar i grmljavinu, padavina je bilo malo i slabijeg intenziteta. Vetar je bio izuzetno jak, u tom momentu sam se nalazila na Novom Beogradu gde su štete pričinjene olujom to veče bile najveće u tom delu grada, ali na svu sreću u mojoj okolini nije došlo do većih oštećenja.
Iste večeri oko 21 čas sam išla iz pravca Novog Beograda ka Karaburmi i praktično prosla kroz ceo grad neposredno posle same oluje. Najveća oštećenja koja sam ja primetila su na stablima duž bulevara i širokih ulica, na više mesta je jedna kolovozna traka bila zatvorena, ali se saobraćaj i dalje odvijao i imalo je ljudi na ulicama.

Što se tiče oštećenja na stambenim i infrostrukturnim objektima ja tada nisam primetila, ali sam kasnije na internetu ispratila šta se zapravo desilo i kolike su štete u gradu zapravo pričinjene. Po tome sudeći mogu reći da sam imala sreće, s obzirom na to da sam uspela da zateknem tek iščupana stabla”, rekla je Milica Dobrić, studentkinja druge godine doktorskih studija na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Veliki broj novopazarskih studenata nakon kraja perioda ispitnih rokova vratio se kući, izbegavši katastrofu koja se, po rečima preostalih studenata iz Novog Pazara, ne pamti.

”Oluja je došla neočekivano. Tokom dana je bilo neizdrživo vruće, a vremenska prognoza nije naslućivala dramu koja će kasnije uslediti. Oko 8 uveče nevreme je počelo sa nestankom struje, lupanjem. Vetar je bio intezivan i vrtoglavo je nosio sve za sobom.
Kako se vreme kroz pet minuta promenilo, na internetu su se počeli širiti snimci iz različitih delova grada, pad krana, počupana stabla, delovi zgrada po ulicama.. Nebo se odjednom smračilo i ceo prizor delovao je zastrašujuće. Nije mo bilo svejedno”, ističe za portal A1 Esma Bošnjak, studentkinja završne godine na FON-u.

Superćelijska oluja izbegla je Novi Pazar, ali i ostale gradove Sandžaka. U Srbiji su trenutno u toku sanacije štete koje je nevreme za sobom ostavilo.
Zbog sanacije posledica štete svi novosadski gradski parkovi biće zatvoreni za posetioce, dok se ne ukloni oboreno i polomljeno drveće.

Takođe, neophodno je da se ukloni i veliki broj grana koje je vetar polomio i koje vise sa drveća i mogu predstavljati opasnost po prolaznike. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je da su od samog početka sve raspoložive ekipe javnih komunalnih preduzeća Beograda bile na terenu, kao i da trenutno aktivno rade na sanaciji štete, i da će tako nastaviti narednih sedam do 10 dana.

CATEGORIES
Share This