Kako napraviti pravi izbor prilikom odabira srednje škole? (VIDEO)

Kako napraviti pravi izbor prilikom odabira srednje škole? (VIDEO)

Kako bi osnovce završnih razreda upoznali sa obrazovnim profilima srednjih škola, nastavnici i učenici imali su priliku da približe svoja iskustva budućim srednjoškolcima i na taj način predstave svoje škole na Sajmu obrazovanja održanom danas u Domu omladine.

Đaci osnovnih škola smatraju da im je ovaj sajam bio od izuzetne koristi zato što se mnogo njih dvoumi pri upisu srednjih škola i dodaju da im je ova manifestacija značajno olakšala izbor. Cilj sajma je da se mladi bolje informišu na prelasku iz osnovne u srednju školu i da se na ovaj način uspostavi program profesionalne orijentacije. Potrebno je da mladi razviju sposobnost da donesu i sprovedu promišljenu odluku o izboru škole i zanimanja, a u tome im pomažu prisutni predstavnici škola koje su učestvovale na sajmu.

“Kao maturant Škole za dizajn tekstila i kože već dve godine radim kao tehničar dizajna grafike. Radila sam sa različitim firmama i mimo Srbije. Ono što našu školu izdvaja jeste činjenica da možete da radite i bez završetka srednje škole to je ono što nudi ova škola“, rekla je za A1 učenica završne godine srednje škole Nadija Delimeđac.

“Imamo dosta vannastavnih aktivnosti, smotre, večeri maternjeg jezika, kao i dramsko veče i veče stranih jezika. Jako puno manifestacija događa se u našoj školi, između ostalog i žurke koje dugo prate reputaciju naše škole. To je ono što bi posebno mogao da istaknem i preporučim našim budućim gimnazijalcima“, dodao je đak trećeg razreda gimnazije.

“Medicinska škola nudi dosta znanja, a najvažnije je što je dobra odskočna daska za dalje medicinske studije. Imamo dosta toga da predstavimo, različite smerove kao što su ginekološki, farmaceutski tehničar, zubni tehničar i naravno opšti smer“, istakla je Emina Ćorović, učenica Srednje medicinske škole Emina Ćorović.

Situacija da je najveće interesovanje osnovaca usmereno ka smerovima gimnazije, medicinske i ekonomske škole nije novost, iz lokalne samouprave kažu da osim tri pomenute škole postoje i drugi smerovi za koje je interesovanje i dalje malo. Iako su i dalje deficitarna zanimanja, retko kome su prvi izbor.

“Ono što je specifično jeste da učenici do danas nisu u potpunosti znali šta sve naša škola nudi, da su tu i prehrambeni i turistički, kao i ugostiteljski tehničar. Postoje razni profili u našoj školi za koje je danas interesovanje mnogo veće nego ranije“, ispred Ugostiteljsko-turističke škole rekla je profesorica matematike Dženisa Pepić.

Grad Novi Pazar organizator je ovogodišnjeg Sajma obrazovanja, a ideja je realizovana u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Kancelarijom za mlade. Ispred novopazarske filijale službe zapošljavanja posetioce je pozdravio i direktor te institucije, Fahrudin Đekić.

“Ono što mi svakodnevno radimo to i danas na sajmu nudimo. Naš savetnik za planiranje karijere koji je po struci psiholog radi testove za profesionalnu orijentaciju, kao što ste mogli videti na našem štandu gde zajedno dolaze do toga za šta je učenik završnog razreda osnovne škole predisponiran“, istakao je Đekić.

U Novom Pazaru ove godine ukupno 1545 učenika završiće osnovnu školu, a moći će da biraju između 9 srednjih.

Mejrema Nicević

CATEGORIES
Share This